Sefa diplomatiei UE: "Trebuie sa existe un stat palestinian" |
||
Sefa diplomatiei europene Federica Mogherini a pledat sambata pentru existenta unui stat palestinian independent, in prima sa vizita la Gaza, si a avertizat ca lumea "nu va suporta" un nou razboi israeliano-palestinian, dupa cel din aceasta vara. Ea a mai spus ca Ierusalimul "trebuie sa fie capitala celor doua state" Palestina si Israel.
Sefa diplomatiei europene Federica Mogherini a declarat sambata ca Ierusalimul ar trebui "sa fie capitala celor doua state" palestinian si israelian, in contextul in care partea palestiniana a Orasului Sfant, anexata de Israel, este prada unor violente, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
"Eu cred ca Ierusalimul poate sa fie si trebuie sa fie capitala a doua state", a declarat Mogherini la Ramallah, in Cisiordania ocupata. "Provocarea este de a arata ca Ierusalimul poate fi impartasit in pace si respect", a adaugat ea.
Aceasta declaratie a fost facuta in contextul in care tensiunile au atins un punct foarte ridicat in Ierusalimul de Est, israelienii continuand colonizarea spre marea nemultumire a palestinienilor, care denunta provocari pe Esplanada Moscheilor, al treilea loc sfant al islamului.
"Aceasta nu este doar o problema israeliano-palestiniana, este vorba despre o problema globala", a continuat inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa intr-o conferinta de presa comuna cu premierul palestinian Rami Hamdallah, in care a catalogat colonizarea israeliana ca "ilegala" si "un obstacol in calea unei solutii cu doua state".
"Trebuie sa existe un stat palestinian, acesta este obiectivul, iar aceasta pozitie este impartasita de intreaga Uniune Europeana (UE)", a declarat ea intr-o conferinta de presa, la Gaza. "Lumea nu va suporta al patrulea razboi", dupa celelalte trei ofensive sangeroase efectuate de Israel in ultimii sase ani, a adaugat inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa.
Vizita lui Mogherini are loc in contextul in care palestinieni si politia israeliana se infrunta in fiecare noapte pe strazile Ierusalimului de Est, ocupat si anexat de catre Israel.
In paralel, in Gaza, o serie de atentate comise vineri asupra bunurilor unor reprezentanti Fatah, a pus la incercare dificila reconciliere aflata in curs cu islamistii din cadrul Hamas, o reconciliere considerata indispendabila in vederea reconstructiei enclavei palestiniene devastate de razboaie.
Cele 50 de zile de razboi (8 iulie-26 august), care s-au soldat cu aproximativ 2.200 de morti de partea palestiniana, majoritatea civili, si peste 70 de partea israeliana, aproape toti militari, au distrus aproape intreaga enclava.
In total, 134 de tari din intreaga lume au recunoscut Palestina, potrivit Autoritatii Palestiniene (AP). Ultima a fost Suedia, pe 30 octombrie. 9 noiembrie 2014 10:49 |