• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Satelitul Trace Gas Orbiter a plecat in misiune catre Marte, pentru a cauta viata in afara Terrei

Satelitul Trace Gas Orbiter a plecat in misiune catre Marte, pentru a cauta viata in afara Terrei

Agentia Spatiala Europeana (ESA), in colaborare cu agentia spatiala rusa, Roscosmos, au lansat, luni, ambitioasa misiune ''ExoMars 2016'', avand ca obiectiv studierea planetei Marte pentru a afla, printre altele, daca exista viata in afara Terrei.

Lansarea satelitului Trace Gas Orbiter (TGO) s-a facut de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, eveniment transmis in direct de ESA.

Misiunea poarta numele de ''ExoMars'' intrucat este legata de ''exobiologie'', stiinta cunoscuta si sub numele de ''astrobiologie'', care vrea sa stabileasca daca mai exista viata si in alta parte din Univers. ''Mars'' are legatura cu planeta Marte, despre care se stie ca, la inceputul existentei ei, in urma cu aproximativ 3,5 miliarde de ani, ar fi avut conditii de mediu (temperaturi si apa lichida) care sa permita forme primitive de viata.

Acest program spatial este derulat de ESA in colaborare cu agentia spatiala rusa, Roscosmos, care furnizeaza, printre altele, rachetele Proton utilizate la lansare in cele doua etape ale misiunii: in 2016 si in 2018.

In prima faza, ''ExoMars 2016'', se lanseaza un satelit, Trace Gas Orbiter (TGO), si un modul care ar trebui sa ajunga pe suprafata lui Marte (Entry Demonstrator Module, EDM), numit si Schiaparelli. Satelitul va calatori sapte luni prin spatiul cosmic si va ajunge in apropiere de Marte in luna octombrie. Ulterior, modul va fi expulzat si va intra in atmosfera planetei Marte cu o viteza de 21.000 de kilometri pe ora. Va frana, inclusiv cu ajutorul unei parasute, scopul sau fiind de a ajunge intact pe solul martian. Schiaparelli va functiona acolo cateva zile, cu ajutorul bateriilor din dotare, timp in care va transmite o serie de date.

Satelitul TGO isi va incepe misiunea stiintifica in 2017, se va fixa pe o orbita circulara in jurul lui Marte, la o altitudine de circa 400 de kilometri, si va avea o viata utila de cinci ani. El va fi folosit de experti pentru a cunoaste mai bine concentratia de metan si de alte gaze din atmosfera martiana, care ar putea da informatii despre eventuale procese geologice sau biologice.

A doua faza a 'ExoMars'' este prevazuta pentru 2018 si va include plasarea a doua elemente pe suprafata Planetei Rosii, un rover al ESA si o platforma stiintifica fixa de la Roscosmos.
La ambele misiuni va contribui cu echipament si Agentia spatiala americana (NASA).

Acest proiect, la care ESA contribuie cu 1,3 miliarde de euro, este extrem de important in vederea realizarii unor viitoare misiuni pe Marte, inclusiv cu echipaj uman.

Dupa cum a anuntat recent, NASA a reprogramat pentru 2018 lansarea spre Marte a satelitului InSight, anulata in decembrie din cauza unor probleme tehnice. InSight a fost conceput pentru a studia subsolul Planetei Rosii, informatii obtinute urmand a fi folosite pentru a afla cum s-a format planeta Marte, precum si celelalte planete telurice din sistemul nostru solar, categorie din care face parte si Pamantul.

14 martie 2016 12:01
Modifică setările cookies