• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Rusia renunta, oficial, la achizitia de nave militare Mistral din Franta

Rusia renunta, oficial, la achizitia de nave militare Mistral din Franta

Rusia a anuntat marti oficial ca renunta la contractul prin care ar fi trebuit sa achizitioneze din Franta doua nave militare Mistral, a caror livrare a fost suspendata de guvernul francez in urma sanctiunilor instituite impotriva Rusiei dupa declansarea conflictului din Ucraina, relateaza agentia DPA si Sputnik News, scrie Agerpres.

'Acum mai discutam despre un singur lucru: suma exacta pe care Franta o datoreaza Rusiei', a declarat Oleg Boskariov, un membru al conducerii Complexului Militar Industrial al Rusiei. El a adaugat ca guvernul rus intentioneaza sa-si construiasca singur nave care sa inlocuiasca navele Mistral. Aceste nave sunt destinate transportului de elicoptere, trupe si blindate pentru actiuni de desant in zonele de coasta.
 
In luna iunie 2011, Franta si Rusia au semnat contractul ce prevede o comanda pentru doua nave Mistral, in valoare de 1,2 miliarde de euro, si o optiune pentru alte doua. Dar intelegerea a capatat o turnura politica odata cu criza din Ucraina.
 
Dupa ce a refuzat mult timp sa suspende contractul - una dintre nave fiind deja realizata, iar a doua in faza finala de constructie - presedintele Francois Hollande a luat totusi aceasta decizie anul trecut in luna septembrie, dupa ce a fost supus unei presiuni puternice, mai ales din partea SUA si a Marii Britanii. De atunci, guvernul rus cere insistent celui francez sa livreze navele sau sa-i returneze avansul platit.

27 mai 2015 08:20
Modifică setările cookies