• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Romania ar aparea pe lista inchisorilor secrete ale CIA - Washington Post

Romania ar aparea pe lista inchisorilor secrete ale CIA - Washington Post 

Romania ar aparea pe lista inchisorilor secrete ale CIA, in centrul de detentie deschis pe teritoriul Romaniei fiind interogati mai multi prizonieri ai Agentiei Centrale de Informatii, suspectati de legaturi cu grupari teroriste, relateaza Washington Post.

In versiunea publica a raportului din Senatul SUA sunt secretizate o serie de informatii, inclusiv tarile in care ar fi existat inchisori secrete ale CIA, scrie Washington Post, adaugand ca detalii din document permit decodarea acestor centre de detentie. 

Potrivit Washington Post, sunt mentionate inchisori din cinci tari: Polonia, Romania, Lituania, Afganistan, Thailanda, acestea fiind desemnate prin culori.

Astfel, presupusa inchisoare secreta a CIA din Romania figureaza drept "detention site black", pentru Polonia este folosit albastru, pentru Lituania violet, pentru Thailanda verde, iar pentru Afganistan, unde ar fi existat mai multe inchisori, sunt folosite patru culori. 

Versiunea publica a raportului arata ca in unele cazuri CIA a oferit milioane de dolari unor oficiali pentru a permite deschiderea unor inchisori CIA pe teritoriul tarilor lor. 

Presupusa inchisoare din Romania este mentionata in mai multe randuri.  In raport se arata ca CIA a decis amplasarea unor centre de detentie in Romania si Lituania in 2002 si 2003, iar primii detinuti ai CIA ar fi ajuns in inchisoarea din Romania in toamna anului 2003.  Janat Gul, considerat un colaborator apropiat al liderilor al-Qaida, ar fi fost unul dintre prizonierii interogati la inchisoarea din Romania. In aprilie 2005, cel care conducea centrul de detentie din Romania raporta ca acesta nu este un colaborator al retelei teroriste, ci "mai degraba un taran putin educat cu o viziune foarte simpla asupra vietii". "A incercat sa castige ceva bani prin munca putina, astfel ca a fost convins ca usurinta sa transporte oameni si sa faca comisioane pentru persoane de pe lista noastra", mai raporta seful centrului de detentie, precizand ca Janat Gul n-a avut acces la genul de informatii dorite de CIA. 

Hassan Ghul, prins in ianuarie 2004 in regiunea kurda a Irakului, a stat doua zile la o inchisoare CIA din Afganistan dupa care ar fi fost transferat in Romania. 

La centrul din Romania ar fi ajuns, in mai 2005, si Abu Faraj al-Libi, considerat de CIA ca fiind al treilea in ierarhia al-Qaida, cu un rol important in actiunile retelei la nivel global, inclusiv in planificarea unor atacuri pe teritoriul american. 

In 2005, seful centrului din Romania, unde erau adusi detinuti importanti, se plangea de faptul ca ii sunt trimisi ofiteri fara experienta astfel ca informatii obtinute sunt "mediocre" sau "inutile".  In acel an, unul dintre prizonierii din Romania era Abd al-Rahim Hussayn Muhammad al-Nashiri, care fusese anterior si in alte centre de detentie ale CIA.

Al-Nashiri spune ca locul unde a fost detinut la Bucuresti era subsolul unei cladiri guvernamentale, lucru pe care l-a aflat in 8 decembrie 2011. 

aptul ca Romania a gazduit o inchisoare secreta a CIA (black site) a fost facut public prima data de Human Rights Watch pe 6 noiembrie 2005. Un raport al Consiliului Europei din 2006 a confirmat "ca existenta unei instalatii secrete de detentie poate fi presupusa in Romania" si a constatat ca Romania poate fi trasa la raspundere pentru complot cu programul CIA de detentie si extradari extraordinare, potrivit raportului "Globalizing Torture" dat publicitatii pe 5 februarie 2013 de Open Society Justice Initiative.


10 decembrie 2014 15:42
Modifică setările cookies