• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Regina Elizabeth a II-a a plecat cu trenul, pe sub Canalul Manecii, in a cincea vizita de stat in Franta

Regina Elizabeth a II-a a plecat cu trenul, pe sub Canalul Manecii, in a cincea vizita de stat in Franta

Elizabeth a II-a a urcat joi la pranz la bordul unui tren Eurostar pentru a efectua a cincea vizita de stat in Franta, unde va asista in calitate de invitat de onoare, la dreapta presedintelui François Hollande, la sarbatorirea a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia, potrivit Mediafax.

Insotita de printul consort Philip, regina a dezvelit in Gara londoneza Saint Pancras o placa marcand 20 de ani de la construirea tunelului de sub Canalul Manecii, dupa care a urcat intr-un vagon, imediat dupa ora 11.00 GMT (14.00, ora Romaniei).
 
Guvernele de la Londra si Paris au insistat asupra caracterului eminamente democratic al mijlocului de transport ales, peste zece milioane de pasageri traversand Canalul Manecii prin tunel anul trecut.
 
Primirea solemna de catre presedintele francez François Hollande este prevazuta la orele 16.00 GMT (19.00, ora Romaniei), in cadrul unei ceremonii la Arcul de Triumf.
 
Regina si gazda sa vor urca la bordul unei limuzine si vor parcurge bulevardul Champs-Elysées, pavoazat cu Union Jack, escortati de 146 de cavaleri din Garda Republicana.
 
O reuniune tête à tête va avea loc, ulterior, la Palatul Elysée. Ultima intalnire intre Suverana si seful statului francez a avut loc in iulie 2012, cand regina l-a invitat la ceaiul de la ora cinci la Castelul Windsor, cu ocazia unei vizite prezidentiale la Jocurile Olimpice de la Londra.
 
Principalii sase reprezentanti ai Familiei Regale Windsor sunt asteptati vineri la marcarea a 70 de ani de la Debarcarea aliata din Normandia in 1944. Alaturi de regina si de printul Philip se vor afla printul Charles si sotia sa Camilla, dar si printul William insotit de sotia sa Kate.
 
De la festivitatile Jubileului de Diamant, in 2012, care a marcat 60 de ani de domnie, Suverana, in varsta de 88 de ani, ii deleaga tot mai des fiului ei cel mare, printul Charles, dar si nepotului sau, William, care detin prima si, respectiv, a doua pozitie in ordinea succesiunii, calitatea de a o reprezenta in strainatate.

5 iunie 2014 16:33
Modifică setările cookies