• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Regina Olandei a abdicat si a lasat loc celui mai tanar suveran din Europa

Regina Olandei a abdicat si a lasat loc celui mai tanar suveran din Europa

Astazi Regina Beatrix a Olandei a abdicat dupa 33 de ani de domnie si a lasat tronul liber pentru fiul ei cel mare. Willem-Alexander a devenit astfel primul barbat care urca pe tronul Olandei, in ultimii 123 de ani. In varsta de 46 de ani, el este si cel mai tanar suveran din Europa.

Olandezii i-au pregatit viitorului rege o uriasa petrecere in culorile stemei regale - alb, rosu, albastru si, bineinteles, portocaliu. La eveniment, au fost asteptati aproape un milion de oameni.  

"Toti suntem portocalii. Nu exista diferente de religie sau de altceva. Portocaliul este credinta noastra", a spus o turista.  

La ceremonia de incoronare au participat membrii parlamentului si invitati de soi din toata lumea, insa, asa cum cere traditia, nu au fost prezenti si alti monarhi. Casele regale din Europa si-au trimis totusi la Amsterdam printii mostenitori.  Dupa ceremonie, viitorul regele va participa, alaturi de sotia sa Maxima, viitoare regina, si de cele trei fiice ale lor, la o fastuoasa parada navala pe canalele din Amsterdam.  

"Vor fi inconjurati, pe apa, dar si pe uscat, de tot ce are mai bun Olanda de oferit: de la vase istorice, la concerte oferite de opera regala si DJ-ul Armin van Buuren. Va fi un adevarat festin pentru ochii si urechile dumneavoastra", a spus  Mark Rutte, premierul Olandei.   

Spatiul aerian a fost inchis in Amsterdam. In plus, in oras 10.000 de politisti au asigurat ca totul decurge fara probleme.  

Willem-Alexander s-a transformat din studentul iubitor de bere, cunoscut si ca "Printul Pils", in respectat membru al Comitetului Olimpic International si expert ONU. Un suveran cu un rol mai mult formal in conducerea tarii, Willem-Alexander a declarat recent ca isi doreste sa fie "un rege al secolului 21, care sa uneasca, sa reprezinte si sa incurajeze poporul".  


30 aprilie 2013 10:02
Modifică setările cookies