• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Regele Albert al II-lea al Belgiei abdica duminica, de ziua nationala a tarii

Regele Albert al II-lea al Belgiei abdica duminica, de  ziua nationala a tarii

Belgia se pregateste ca duminica sa intoarca pagina regelui Albert al II-lea in cadrul unor festivitati marcate de sobrietate, in absenta capetelor incoronate straine si cu teama unei noi crize politice in 2014, relateaza AFP.

Dupa 20 de ani de domnie, regele Albert al II-lea, in varsta de 79 de ani, si-a anuntat la inceputul lui iulie decizia de a abdica, din motive de sanatate, la 21 iulie, ziua sarbatorii nationale.
 
Regele, erou al unitatii Belgiei si a carui domnie a fost marcata de doua mari crize politice intre flamanzi si francofoni, va semna actul de abdicare la ora 10.30 (11.30 ora Romaniei).
 
La ora 13.00 (14.00 ora Romaniei), fiul sau cel mare, printul Philippe, in varsta de 53 de ani, va depune juramantul in fata Senatului si a Camerei Deputatilor reunite, potrivit unei traditii stabilite la 21 iulie 1831, de catre stramosul sau Leopold I.
 
Philippe, a carui aptitudine de a domni nu a incetat sa fie pusa la indoiala, in special din cauza unei anumite stangacii in public, va deveni cel de-al saptelea suveran belgian dupa ce Belgia s-a separat de Olanda in 1830.

19 iulie 2013 12:14
Modifică setările cookies