• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Recorduri de caldura si de topire a ghetii in Groenlanda, in acest an

Recorduri de caldura si de topire a ghetii in Groenlanda, in acest an

Groenlanda a batut sezonul recordurilor de caldura si de topire a ghetii, cu temperaturi net superioare celor medii inregistrate recent, a relevat marti Institutul Meteorologic din Danemarca (DMI).

"Record de caldura in primavara si vara", au scris intr-un comunicat cercetatori de la DMI, conform France Presse, preluata de Agerpres.

Ei au citat o temperatura medie de 8,2 grade C in aceasta vara la Tasiilaq (sud-est), cu 2.3 grade mai mare decat cea inregistrata intre 1981 si 2010. De asemenea, temperatura medie in primavara la Kangerlussuaq (sud-vest ) a depasit cu 6,7 grade media normala a sezonului din 1949.

"Aceste noi date ne dau dovezi noi si puternice pentru a afirma ca tendinta de crestere a temperaturilor in Arctica continua si acest lucru nu este o surpriza", a comentat climatologul John Cappelen.

El a citat drept consecinte ale topirii ghetii, "nu doar cresterea nivelului marilor", ci si "furtuni mai puternice'' si schimbari in ecosistemul Atlanticului de Nord, care vor avea un impact asupra pescuitului si "cantitatii de carbon care poate fi absorbita de ocean".

In mod curios, Groenlanda a batut in acest an si recordul de frig pentru luna iulie, -30,7 de grade la statia meteo din Summit (centrul insulei), ca urmare a precipitatiilor extrem de scazute.

Calota de gheata a inceput sa se topeasca cu aproape o luna mai devreme decat in anii cei mai calzi, a relevat DMI in aprilie.

Aceasta imensa patura de gheata s-a topit de doua ori mai rapede, intre 2003 si 2010, decat in cursul intregului secol XX, potrivit unui studiu publicat in decembrie in revista Nature, aminteste AFP.


14 septembrie 2016 11:38
Modifică setările cookies