• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Recep Tayyip Erdogan critica Germania, Franta si Rusia, tari care au recunoscut genocidul armean

Recep Tayyip Erdogan critica Germania, Franta si Rusia, tari care au recunoscut "genocidul" armean

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat sambata Germania, Franta si Rusia, tari care au recunoscut "genocidul" contra armenilor comis de otomani in perioada 1915-1917, apreciind ca aceste tari ar trebui intai sa "curete petele de pe propriile lor istorii", relateaza Deutsche Welle.

"Ultimele tari care ar trebui sa vorbeasca despre genocid sunt Germania, Rusia si Franta", a spus Recep Tayyip Erdogan, dupa ce presedintele rus, Vladimir Putin, si omologul sau francez, Francois Hollande, au adus un omagiu, vineri, la Erevan victimelor masacrului impotriva armenilor comis in urma cu un secol pe teritoriul Imperiului Otoman.
 
"Intai, (aceste tari) trebuie sa curete petele de pe propriile lor istorii", a apreciat presedintele turc, criticand de asemenea Uniunea Europeana, care i-a cerut Turciei la mijlocul lui aprilie sa recunoasca "genocidul" impotriva armenilor.
 
"Hei, Uniune Europeana, nu avem nevoie de opiniile voastre, pastrati-le pentru voi", a raspuns Erdogan.
 
Franta si Rusia se numara printre cele aproximativ 20 de tari care au recunoscut genocidul armean, in timp ce Ankara respinge in continuare acest termen. Romania se numara printre tarile care nu au recunoscut inca genocidul armean.
 
Armenia afirma ca aproximativ 1,5 milioane de persoane au fost ucise, insa numarul este contestat de Turcia. Ankara accepta ca au fost comise atrocitati, dar sustine ca nu au existat incercari sistematice de a extermina poporul armean crestin.
 
Mii de persoane, intre care numerosi armeni din diaspora, au participat vineri la procesiunea pentru comemorarea victimelor genocidului armean la Monumentul Genocidului Armean din Erevan, in timp ce in intreaga lume au avut loc manifestari similare.

26 aprilie 2015 08:17
Modifică setările cookies