• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Rasturnare de situatie in Australia. Cine este noul premier

Rasturnare de situatie in Australia. Cine este noul premier

Kevin Rudd a redevenit oficial, joi dimineata, premier al Australiei, inlocuind-o in aceasta functie pe Julia Gillard, ramasa in minoritate in urma unui vot de incredere in cadrul partidului sau laburist, la aproape trei ani dupa ce Gillard l-a debarcat pe Rudd din aceeasi functie, relateaza AFP.

"Voi face lucrurile cat pot de bine", a declarat noul sef al Guvernului, dupa ce a fost numit in functie de guvernatorul general Quentin Bryce, la Canberra, capitala administrativa a tarii.  Rudd, care a preluat conducerea partidului laburist, va trebui sa isi conduca formatiunea la alegerile parlamentare prevazute pentru 14 septembrie, care se anunta dificile pentru partidul aflat la putere, potrivit sondajelor. 

Sase ministri de prim-plan, intre care cel al Trezoreriei, Wayne Swan, care o sustineau pe Gillard, au demisionat.

Julia Gillard, in varsta de 51 de ani, a anuntat ca va parasi viata politica.  Rudd, in varsta de 55 de ani, a condus tara intre 2007 si 2010. El a reusit sa aduca laburistii la putere dupa 11 ani de guvernare a conservatorilor si se bucura atunci de o cota de popularitate buna. Dar stangaciile sale, autoritarismul, chiar megalomania sa, potrivit colegilor lui laburisti, au generat un puci intern in partid.  Inlocuit in vara lui 2010 de Julia Gillard, el a devenit ministru de Externe, inainte de a demisiona dupa ce a convocat un prim vot de incredere in februarie 2012. 

Gillard, prima femeie premier din istoria Australiei, nu a ajuns niciodata sa fie populara, iar sondajele estimau ca va pierde alegerile din 14 septembrie.


27 iunie 2013 08:31
Modifică setările cookies