• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Rasmussen: NATO nu va aduce arme nucleare si nici trupe substantiale in estul Europei

Rasmussen: NATO nu va aduce arme nucleare si nici trupe "substantiale" in estul Europei

Alianta Nord-Atlantica nu intentioneaza sa aduca armament nuclear si nici sa mobilizeze un numar mare de militari suplimentari in state est-europene, in pofida disensiunilor cu Rusia pe tema crizei din Ucraina, a dat asigurari secretarul general al Aliantei, Anders Fogh Rasmussen.

In 1997, Alianta Nord-Atlantica si Rusia au semnat un acord prin care NATO se angajeaza ca nu va stationa bombe nucleare pe teritoriile noilor state membre. In cadrul acordurilor, NATO a stabilit ca va asigura apararea noilor state membre prin consolidarea efectivelor militare, dar fara a stationa permanent "trupe combatante substantiale" pe teritoriile acestora.
 
Intrebat intr-o conferinta de presa organizata luni la Bruxelles daca NATO va reexamina angajamentul de a nu aduce arme nucleare in state est-europene, in contextul crizei din Ucraina, Rasmussen a raspuns, potrivit agentiei Reuters: "In acest moment, nu intrevad nicio solicitare adresata NATO de modificare a continutului acordului cu Rusia din anul 1997", scrie Mediafax.
 
Rasmussen a admis insa ca actiunile Rusiei in Ucraina au creat "o situatie de securitate complet noua in Europa", evidentiind necesitatea ca NATO sa se adapteze acestei situatii.
 
"Deciziile pe termen lung vor fi luate de liderii NATO la summitul programat in septembrie in Tara Galilor" (Marea Britanie), a explicat secretarul general al Aliantei.
 
Rasmussen a precizat ca NATO a propus organizarea unei intrevederi cu Rusia la nivel de ambasadori, posibil saptamana viitoare, dar Moscova inca nu a oferit un raspuns.

19 mai 2014 00:06
Modifică setările cookies