• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Raport: Gruparea terorista Statul Islamic lupta cu arme americane

Raport: Gruparea terorista Statul Islamic lupta cu arme americane

Gruparea Stat Islamic lupta cu arme americane confiscate de armata irakiana sau destinate opozitiei moderate fata de regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad, afirma un raport publicat luni la Londra.

Acest studiu al "Conflict Armament Research" isi sprijina analiza pe armele confiscate de fortele kurde de la combatantii Statului Islamic in Irak si Siria, in cursul unei perioade de zece zile in iulie.
 
Printre aceste arme se afla o "cantitate semnificativa" de pusti de asalt americane M-16 ajunse in mainile jihadistilor.
 
Rachetele antitanc folosite de SI in Siria sunt "identice cu rachetele M79 livrate de Arabia Saudita fortelor ce opereaza sub egida Armatei Siriene Libere", adauga raportul. Aceste rachete au fost fabricate in fosta Iugoslavie in anii '80.
 
In Irak, Statul Islamic a reusit sa intre in posesia unei mari cantitati de arme si echipamente militare in iunie de la posturile abandonate de armata irakiana in nordul tarii.
 
In cadrul ofensivei lor si preluarii Mosul, oras din nordul Irakului, jihadistii au preluat controlul asupra unor vehicule Humvee americane.
 
Aceste vehicule, devenite in prezent tinte ale unor atacuri aeriene americane, ar fi fost utilizate potrivit mai multor rapoarte in atentate sinucigase impotriva militarilor irakieni.
 
Statele Unite au investit sapte miliarde de dolari pentru a inarma si antrena armata irakiana in scopul de a garanta securitatea tarii dupa plecarea trupelor americane la sfarsitul lui 2011.

9 septembrie 2014 06:13
Modifică setările cookies