• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Racheta europeana Vega efectueaza un al doilea zbor spatial, in noaptea de 3 spre 4 mai

Racheta europeana Vega efectueaza un al doilea zbor spatial, in noaptea de 3 spre 4 mai

Micuta racheta europeana Vega va lansa in cadrul celui de-al doilea zbor spatial al sau, in noaptea de 3 spre 4 mai, de la Centrul spatial Kourou din Guyana franceza, doi sateliti de observare a Terrei, satelitul european Proba-V si cel vietnamez VNREDSat-1, informeaza AFP.

Cu o greutate de doar 160 de kilograme, Proba-V are misiunea de a cartografia zonele acoperite cu vegetatie si variatiile acestora la suprafata Globului, cu un ritm aproape zilnic. Acest satelit al Agentiei Spatiale Europene (ESA) este echipat cu o versiune redusa si imbunatatita a instrumentului "Végétation" care echipeaza satelitii din gama "Spot".
 
Proba-V are la bord si alte instrumente care vor permite cercetarea spatiului din jurul sau, in cautarea particulelor de radiatie solara, in special cu ajutorul unui cip electronic, creat initial pentru acceleratorul de particule administrat de CERN (Organizatia europeana pentru cercetari nucleare).
 
Avand o greutate de 130 de kilograme, acest satelit va inregistra imagini cu o rezolutie intre 2,5 metri si 10 metri. Un microsatelit universitar estonian, de doar 1,3 kilograme, completeaza sarcina utila a rachetei Vega. ESTCube-1 va testa, in spatiu, un nor solar electric si va contribui la programul de cercetari spatiale al Estoniei.
 
Initial programata pentru noaptea de 2 spre 3 mai, lansarea rachetei Vega a fost amanata cu 24 de ore pentru a permite "verificari suplimentare la sistemul de rulare al porticului mobil" al rampei de lansare, a anuntat compania Arianespace.

26 aprilie 2013 12:53
Modifică setările cookies