• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Putin cel Mare , cel mai popular lider strain in China

"Putin cel Mare", cel mai popular lider strain in China

Presedintele Vladimir Putin este liderul strain cu cea mai mare popularitate in China. Cartile despre seful statului rus, numit "Putin cel Mare" de unii chinezi, sunt mai vandute decat cele despre Barack Obama, Nelson Mandela sau Margaret Thatcher, arata Wall Street Journal. 

Zheng Wenyang, autorul cartii "Nascut pentru Rusia", considera ca popularitatea lui Putin alimenteaza o convingere profunda a societatii chineze, conform careia "daca un lider este slab (...) oamenii nu il vor respecta"

Interesul fata de personalitatea lui Putin a crescut de la declansarea crizei din Ucraina si arata o schimbare atat in ordinea stabilita dupa Razboiul Rece, cat si in politica Chinei, noteaza Wall Street Journal.

Dupa o perioada de neincredere reciproca, Beijingul si Moscova isi consolideaza relatiile si ameninta arhitectura de securitate stabilita de Statele Unite de la destramarea Uniunii Sovietice, considera diplomati si analisti. 

Analistii noteaza si asemanarea intre presedintele Putin si liderul chinez Xi Jinping ca stil de conducere si considera ca ambii vor restabilirea puterii statelor lor si contracararea dominatiei Occidentului. 

Pozitiile adoptate de Rusia in disputele cu Occidentul in timpul crizei din Georgia, din 2008, si, mai recent, in Ucraina, au fost primite cu sustinere, iar unii analisti considera ca Beijingul ar trebui sa invete din aceste experiente in contextul disputelor cu Statele Unite, Japonia, Filipine și Vietnam pentru controlul asupra insulelor din apele Chinei de Est si de Sud.


3 octombrie 2014 08:37
Modifică setările cookies