• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Pungile de plastic de unica folosinta, interzise pana in 2020

Pungile de plastic de unica folosinta, interzise pana in 2020

Parlamentul European solicita CE, printr-o rezolutie adoptata marti, ca cele mai periculoase materiale plastice si pungile de plastic de unica folosinta sa fie interzise cel mai tarziu in 2020, potrivit unui comunicat al PE.

Eurodeputatii mai cer Comisiei Europene sa introduca tinte obligatorii pentru reciclarea deseurilor de plastic. Acestia subliniaza ca deseurile de plastic afecteaza mediul din cauza unei slabe aplicari a legislatiei UE privind deseurile, pe de-o parte, iar pe de alta, din cauza absentei unor legi europene specifice pentru deseurile de plastic, precizeaza sursa citata.
 
Deputatii propun includerea in legislatia UE a unor tinte precise obligatorii pentru colectarea si sortarea deseurilor in proportie de 80%, adaugand ca ar trebui elaborate criterii obligatorii de reciclare, precum si criterii armonizate de colectare si sortare, pentru a asigura o competitie corecta. Totodata, Directiva UE existenta privind deseurile de ambalaj ar trebui revizuita, se arata in rextul rezolutiei.
 
PE cere Comisiei sa depuna, in 2014, propuneri pentru eliminarea graduala, cu finalizarea in 2020, a depozitarii deseurilor reciclabile si reutilizabile si pentru descurajarea incinerarii acestora. Totdata, Legislativul european doreste ca deseurile din plastic sa nu fie utilizate pentru energie inainte de epuizarea altor optiuni.
 
Europarlamentarii cred ca cele mai periculoase materiale plastice ar trebui retrase de pe piata. Utilizarea pungilor de plastic de unica folosinta ar trebui interzisa gradual oriunde acest lucru este posibil. Deputatii mai cer si luarea unor masuri clare pentru combaterea exporturilor ilegale si aruncarea deseurilor de plastic.
 
Acestia subliniaza ca potentialul economic al plasticului reciclat nu este exploatat la parametri maximi. Doar 25% din deseurile de plastic sunt reciclate in prezent. Implementarea deplina a legislatiei UE privind deseurile ar putea duce la o economie de 72 miliarde de euro pe an si ar putea contribui la cifra de afaceri anuala a firmelor de administrare a gunoiului si de reciclare cu 42 miliarde de euro pe an. Totodata, ar putea fi create peste 400.000 de locuri de munca pana in 2020.

15 ianuarie 2014 09:07
Modifică setările cookies