• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Proteste la Sofia

Proteste la Sofia

Mii de manifestanti la Sofia, printre care studenti si profesori, si-au strigat, duminica, nemultumirea fata de "domnia oligarhiei", la 24 de ani de la inlaturarea de la putere a ultimului lider comunist, Todor Jivkov, relateaza AFP.

Manifestantii, 4.000 potrivit unei estimari a AFP, purtau bannere pe care se putea citi: "24 de ani de simulacru de democratie: ajunge", "Jos mafia", "Oligarhia interzisa" si "Noi ramanem, voi (Guvernul) sa emigrati". Ei au defilat scandand "Demisia", "Mafia" si "Sunteti o rusine" in fata Parlamentului si sediului Guvernului, potrivit Mediafax.
 
Manifestatia a fost organizata de studenti si profesori din circa zece universitati, care protesteaza de doua saptamani si incearca sa relanseze miscarea, consistenta inainte de sosirea verii, impotriva Guvernului tehnocratului Plamen Oresarski.
 
Sustinut de socialisti si de partidul minoritatii turce MDL si, tacit, de ultranationalisti, acest Guvern, aflat in functie de la sfarsitul lui mai, este acuzat de criticii sai ca are "legaturi cu oligarhia", ca si predecesorii sai.
 
Membra cea mai saraca a Uniunii Europene, Bulgaria este afectata de la inceputul anului de manifestatii populare care au antrenat, in februarie, caderea Guvernului conservator al lui Boiko Borisov.

10 noiembrie 2013 15:25
Modifică setările cookies