• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Mii de manifestanti au ocupat Piata Taksim. MAE recomanda romanilor din Istanbul sa evite zona centrala a orasului

Mii de manifestanti au ocupat Piata Taksim. MAE recomanda romanilor din Istanbul sa evite zona centrala a orasului

Ministerul de Externe recomanda cetatenilor romani care calatoresc la Istanbul sa evite centrul a orasului - cartierele Taksim, Beyoglu, Harbiye, Besiktas - precum si hotelurile aflate in aceasta zona, unde au loc proteste, circulatia fiind restrictionata.

Ministerul informeaza cetatenii romani care doresc sa se deplaseze in Turcia ca in zona central-turistica a orasului Istanbul au avut loc proteste, politia turca fiind nevoita sa utilizeze tunuri de apa si gaze lacrimogene.
 
Proteste au izbucnit sambata si in capitala Turciei, Ankara, unde sute de persoane s-au solidarizat cu manifestantii din Istanbul, demonstratiile fiind indreptate impotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, relateaza BBC news online.
 
Manifestatiile au izbucnit acum cateva zile, la Istanbul, unde sute de persoane au exprimat nemultumirea fata de planul de reamenajare a unui parc.
 
Vineri, politia a intervenit pentru dispersarea manifestantilor adunati in Parcul Gezi. Protestatarii au atacat cu sticle si pietre fortele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene si tunuri de apa.
 
Sambata, protestele au continuat, politia intervenind pentru a opri sute de manifestanti care incercau sa traverseze un pod peste Stramtoarea Bosfor pentru a ajunge in Piata Taksim. Violente s-au inregistrat si in cartierul Besiktas din Istanbul.
 
La Ankara, sute de oameni au iesit pe strazi sambata dimineata in semn de solidaritate cu manifestantii din Istanbul.
 
Protestele, care initial erau fata de reducerea suprafetelor verzi din Parcul Gezi, au devenit o actiune indreptata impotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate si Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste miscari islamiste.

1 iunie 2013 17:08
Modifică setările cookies