• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Productia globala de opium, cel mai ridicat nivel din ultimii 85 de ani

Productia globala de opium, cel mai ridicat nivel din ultimii 85 de ani

Productia globala de opium, din care este fabricata heroina, s-a dublat in doi ani si a ajuns la 7.554 de tone in 2014, cel mai ridicat nivel de dupa 1930, a anuntat vineri Biroul ONU pentru Droguri si Criminalitate, transmite AFP. 

Cresterea se datoreaza in principal Afganistanului, tara responsabila pentru 85% din productia mondiala, unde suprafetele cultivate cu mac au crescut cu 7% anul trecut, pana la 224.000 de hectare, in conditiile in care parti din ce in ce mai mari din teritoriul Afganistanului sunt scapate de sub controlul Guvernului central. 

Impactul acestei cresteri a ofertei este unul semnificativ pentru consumatorii din Asia, care absorb doua treimi din produsele opiacee la nivel mondial, dar si in Europa si SUA.

32,4 milioane de persoane sau 0,7% din populatia adulta a globului sunt utilizatori ilegali de produse opiacee de genul heroina sau opium.  '

"In SUA, numarul deceselor legate de heroina a crescut iar semnalele sugereaza ca heroina este prezenta in cantitati crescute si la preturi mai mici'" a declarat Angela Me, directorul diviziei de cercetare de la UNODC.

Africa tinde sa devina o noua placa turnanta pentru opiacee. De asemenea, Europa de Est devine atat o zona de tranzit cat si una de destinatie pentru heroina.


26 iunie 2015 12:13
Modifică setările cookies