• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Primul zbor privat pe Marte

Primul zbor privat pe Marte

Compania olandeza Mars One, organizatoarea primului zbor privat catre Marte, la care s-au inscris deja peste 200.000 de voluntari, a prezentat, marti, detalii despre prima etapa a acestei misiuni, care va include lansarea unui satelit si a unei capsule ce va cobori pe planeta rosie peste patru ani, informeaza Mediafax.

Mars One, o companie non-profit, a anuntat marti ca a angajat companiile Lockheed Martin Space Systems si Surrey Satellite Technology pentru a construi un satelit si o capsula pe care intentioneaza sa le lanseze peste patru ani.
 
Aceasta misiune robotizata va fi lansata spre Marte in ianuarie 2018, cu doi ani mai tarziu decat era programat initial, a anuntat Bas Lansdorp, fondatorul companiei Mars One.
 
Contractul cu Lockheed Martin pentru construirea unei capsule care sa coboare pe Marte - asemanatoare cu capsula Phoenix creata de NASA in 2007 - a fost incheiat pentru suma de 250.000 de dolari, potrivit CBS news.
 
Mars One a platit companiei Surrey Satellite circa 60.000 de dolari pentru a crea primul satelit "geostationar" al planetei rosii, care va fi lansat tot in timpul aceluiasi zbor inaugural.
 
Pentru a contribui la finantarea acestui proiect, Mars One a lansat si o campanie de crowdfundig pe platforma IndieGoGo. Proiectul a adunat 10.000 de dolari in prima ora de la aparitia sa pe acea platforma, iar, miercuri dimineata, suma ajunsese la 27.000 de dolari.
 
Un gardian, o mama care isi scolarizeaza copiii la domiciliu si un actor de stand-up comedy se numara printre cei peste 200.000 de voluntari din lumea intreaga care s-au inscris pe site-ul companiei olandeze pentru a deveni primii colonisti de pe Marte.
 
Voluntarii, al caror numar va fi redus la 40, inainte de a fi inclusi intr-un program de antrenament intensiv, au dezvaluit obiectele pe care le-ar lua in valizele lor daca vor fi selectionate.
 
Calatoria spre Marte, care se afla la o distanta de circa 64,3 milioane de kilometri de Terra, in functie de pozitionarea pe orbita, dureaza aproximativ 200 de zile. Bugetul misiunii, de 4 miliarde de dolari, este mult mai mare decat suma de 1,8 miliarde de dolari cheltuita de NASA pentru roverul Curiosity, cel mai avansat robot trimis de pamanteni pe Marte.
 
Mars One vrea sa finanteze proiectul prin intermediul unui reality-show TV, in cadrul caruia vor fi alesi cei 24 participanti si care va prezenta pregatirea acestora. Telespectatorii vor vota si vor alege prima echipa, alcatuita din patru voluntari, care va decola de pe Terra peste cel mult 10 ani. Pana in anul 2033, colonia umana de pe Marte va include 20 de voluntari.

11 decembrie 2013 18:15
Modifică setările cookies