Avionul malaysian MH17, prabusit in Ucraina, a fost "strapuns de numeroase obiecte cu mare viteza". Nu exista dovezi privind o eroare tehnica sau umana |
||
Primul raport privind prabusirea cursei MH17 in estul Ucrainei, la 17 iulie, arata ca avionul malaysian a fost lovit de "numeroase obiecte" care "l-au strapuns cu mare viteza", relateaza BBC News Online.
Potrivit raportului intermediar intocmit de expertii olandezi si dat publicitatii marti, Boeingul companiei Malaysia Airlines, care asigura cursa MH17 pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, s-a dezmembrat in aer, dupa ce a fost lovit de "numeroase obiecte" care "au strapuns avionul cu mare viteza".
Raportul, intocmit de Biroul olandez de Ancheta pentru Securitate (OVV), adauga ca nu exista "dovezi privind o eroare tehnica sau umana". Inspectorii olandezi nu s-au dus la locul prabusirii, in estul Ucrainei, estimand ca nu le este asigurata securitatea. In schimb, anchetatorii ucraineni s-au deplasat pentru o scurta perioada de timp la fata locului.
Pe 17 iulie, un avion de tip Boeing 777 apartinand companiei Malaysia Airlines care avea la bord 298 de persoane, dintre care care 191 erau olandezi, a decolat la scurt timp dupa ora 10.00 GMT (13.00, ora Romaniei) de pe Aeroportul Amsterdam-Schiphol cu destinatia Kuala Lumpur.
Cateva ore mai tarziu, zborul MH17 s-a prabusit in apropiere de satul Grabove, in regiunea Donetk, intr-o zona controlata de catre rebeli separatisti prorusi.
Kievul si Occidentul i-au acuzat pe separatistii prorusi ca sunt responsabili de tragedie, iar Moscova si insurgentii acuza Kievul. In urma catastrofei, cadavrele majoritatii victimelor au fost transportate in Olanda, pentru a fi identificate.
Unda de soc pe care a provocat-o drama i-a determinat pe europeni, anterior divizati si reticenti, sa adopte, impreuna cu Statele Unite, sanctiuni economice vizand Rusia, masuri fara precedent de la Razboiul Rece incoace.
Cutiile negre au fost analizate in Anglia, de catre Biroul britanic de ancheta pentru accidente aeriene. Conducerea anchetei asupra cauzelor accidentului a fost incredintata Olandei.
9 septembrie 2014 11:21 |