• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Presedintii israelian si palestinian, invitati de Papa Francisc la Vatican, la o rugaciune pentru pace. Cei doi au acceptat

Presedintii israelian si palestinian, invitati de Papa Francisc la Vatican, la o rugaciune pentru pace. Cei doi au acceptat

Papa Francisc a explicat luni, la intoarcerea dintr-o vizita de trei zile in Orientul Mijlociu, ca nu si-a propus sa organizeze "o mediere" atunci cand i-a invitat la o rugaciune pentru pace la Vatican pe presedintele isrelian, Shimon Peres, si pe cel palestinian, Mahmoud Abbas, relateaza AFP.

"Este vorba despre o intalnire la Vatican pentru a ne ruga impreuna, nu pentru a face o mediere. Este o rugaciune fara discutii. Dupa (rugaciune), fiecare se intoarce acasa", a explicat Papa, intr-o conferinta de presa organizata la bordul avionului care il aducea la Roma.
 
Papa a salutat faptul ca cei doi presedinti "au avut curajul sa mearga mai departe", acceptand amandoi propunerea sa. Intrebat de ce i-a invitat pe cei doi lideri dupa mesa de la Betleem, Papa a admis ca "ii plac gesturile spontane".
 
In ceea ce priveste statutul Ierusalimului, Francisc a subliniat ca "Sfantul Scaun are pozitia sa asupra problemei religioase. Ierusalimul este capitala a trei religii".
 
Mahmoud Abbas a acceptat sa mearga la 6 iunie la Vatican, a anuntat duminica negociatorul palestinian Saeb Erakat. La randul sau, Shimon Peres a raspuns luni, intr-un discurs sustinut la Presedintia Israelului din Ierusalim, ca "vom fi bucurosi sa facem o rugaciune in casa noastra sau a dumneavoastra, la invitatia si potrivit alegerii dumneavoastre".
 
Shimon Peres, laureat cu Premiul Nobel pentru Pace pentru rolul sau in Acordurile de la Oslo, semnate in 1993, a dezvaluit la inceputul lui mai ca a purtat in 2011 negocieri secrete cu Mahmoud Abbas, care au fost intrerupte de amestecul premierului israelian, Benjamin Netanyahu.

27 mai 2014 09:04
Modifică setările cookies