• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Presedinta Braziliei critica, la ONU, programul american de interceptare a comunicatiilor

Presedinta Braziliei critica, la ONU, programul american de interceptare a comunicatiilor

Presedinta braziliana, Dilma Rousseff, a criticat dur la ONU programul american de interceptare a comunicatiilor, afirmand ca acesta este "inacceptabil" si incalca dreptul international, relateaza AFP.

"Argumentul potrivit caruia aceste interceptari au scopul de a proteja statele de terorism este inacceptabil", a declarat presedinta braziliana, in prima zi prima zi a Adunarii Generale ONU. "O astfel de ingerinta inseamna incalcarea dreptului international", a adaugat ea.
 
Rousseff a subliniat ca "Brazilia stie cum sa se protejeze", iar internetul "nu poate fi utilizat drept arma de razboi". "Dreptul unui stat la securitate nu poate fi asigurat prin incalcarea drepturilor civice fundamentale ale altor state", a declarat presedinta Braziliei.
 
Dilma Rousseff a evocat marti persoanele "vizate prin intamplare" de aceste interceptari.
 
Fiind primul sef de stat care a vorbit marti de la tribuna Adunarii Generale ONU, exact inaintea presedintelui american Barack Obama, Rousseff i-a consacrat acestei teme prima parte a discursului sau. Anterior, ea a anuntat ca amana o vizita oficiala la Washington, prevazuta la 23 octobre. Brazilia a considerat ca explicatiile Washingtonului, cu privire la un caz de spionaj al comunicatiilor sale, sunt insuficiente.
 
Dezvaluirile din presa braziliana se bazeaza pe documente ale Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA), furnizate de fostul consultant Edward Snowden jurnalistului Glenn Greenwald, care locuieste in Rio de Janeiro.
 
"Guvernul brazilian este sigur ca de indata ce aceasta problema va fi solutionata in mod adecvat, vizita de stat va fi efectuata" cat mai curand posibil, a anuntat presedintia braziliana.
 
Postul de televiziune brazilian TV Globo a dezvaluit ca NSA a interceptat comunicatiile presedintei Rousseff, ale colaboratorilor acesteia, precum si ale celei mai mari companii din Brazilia, gigantul petrolier Petrobras. Aceste acuzatii de spionaj au avut deja drept consecinta suspendarea unor negocieri cu Statele Unite pentru cumpararea unor avioane multifunctionale, o afacere in valoare de patru milarde de euro, in care sunt implicate, de asemenea, Franta si Suedia.

25 septembrie 2013 09:12
Modifică setările cookies