• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Presa nord-coreeana anunta prima aparitie a lui Kim Jong-un dupa o luna, la Phenian

Presa nord-coreeana anunta prima aparitie a lui Kim Jong-un dupa o luna, la Phenian

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a inspectat un complex rezidential la Phenian, a anuntat marti agentia de presa oficiala nord-coreeana KCNA, in timp ce Kim nu a mai fost vazut in public de o luna, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Aceasta este prima mentiune a unei aparitii publice a liderului nord-coreean din 3 septembrie, data la care a asistat la un concert la Phenian impreuna cu sotia sa. Absenta lui la ultima aniversare a partidului a alimentat speculatiile cu privire la soarta sa.
 
KCNA a anuntat ca Kim Jong-un a efectuat o vizita de "supraveghere" a santierului unui nou complex rezidential construit in capitala special pentru oamenii de stiinta care lucreaza la un program de sateliti al Coreei de Nord.
 
Portretul unui Kim Jong-un zambitor ocupa marti aproape toata pagina intai a Rodong Sunmun, cotidianul partidului. Alte fotografii, mai mici, il arata pe liderul nord-coreean sprijinindu-se intr-un baston negru.
 
KCNA nu a precizat data vizitei, dar agentia anunta in mod obisnuit astfel de vizite la o zi dupa ce au loc. Stirea scurta nu face nicio precizare cu privire la absenta din public a liderului nord-coreean, care ar avea 30-31 de ani, si nu face niciun comentariu cu privire la starea de sanatate a acestuia.
 
Aceasta nu este prima data cand un lider al Republicii Populare Democratice Coreea, numele oficial al Coreei de Nord, nu apare in public timp de mai multe saptamani. Dar absenta lui Kim Jong-un a fost cu atat mai mult remarcata cu cat el este omniprezent in presa oficiala.
 
Au aparut numeroase speculatii, unele dintre ele evocand diverse probleme de sanatate de care ar suferi liderul nord-coreean, un fumator inrait care s-a ingrasat foarte mult in ultimul an: oboseala, guta, glezne rupte, diabet. Altii au vorbit chiar de o lovitura de stat.
 
Zvonurile s-au amplificat vineri din cauza absentei lui Kim Jong-un la pelerinajul care a marcat aniversarea partidului, la care au fost prezenti mai multi demnitari de rang inalt ai regimului.
 
La inceputul lui octombrie, o delegatie nord-coreeana de rang inalt in frunte cu Hwang Pyong-so a efectuat o vizita surpriza in Coreea de Sud.
 
Aceasta vizita exceptionala, care a condus la un acord de reluare a dialogului la nivel inalt, a fost vazuta de multi ca un mesaj semnificativ ca totul este normal la Phenian. Delegatia a asigurat autoritatile sud-coreene ca Kim Jong-un nu are nicio problema de sanatate.

14 octombrie 2014 08:30
Modifică setările cookies