Premiera mondiala: cercetatorii au obtinut berea din orz fara gluten |
||
Iubitorii de bere care au intoleranta la gluten nu mai trebuie sa se teama atunci cand doresc sa consume aceasta bautura, dupa ce oamenii de stiinta australieni au anuntat vineri crearea unei beri fara gluten, informeaza agentia Xinhua, potrivit Agerpres.
Pentru prima data in lume, orzul crescut de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) a fost in mod special creat astfel incat sa contina niveluri "ultra-scazute" din hordeina, tipul de gluten care se gaseste in orz.
Rezultatul este o bere plina de aroma, conforma cu legea germana a puritatii Reinheitsgebot conform careia berea este facuta numai din orz, apa, drojdie si sare. Bere fara gluten este oferita in prezent de fabricile de bere din intreaga lume, dar ea nu contine orz, ci alte cereale fermentabile cum sunt meiul, orezul si sorgul.
Compania germana de bere Radeberger a folosit orzul Kebari pentru a dezvolta berea 'Pioneer', prima bere fara gluten disponibila pe rafturi. Aceasta bere a intrat la comercializare incepand de vineri pe piata germana, informeaza agentia Xinhua.
15 aprilie 2016 15:12 |