• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Premiera la bordul Statiei Spatiale Internationale: cafea espresso pregatita in conditii de gravitatie zero

Premiera la bordul Statiei Spatiale Internationale: cafea espresso pregatita in conditii de gravitatie zero

Prima cana de cafea espresso preparata vreodata in conditii de gravitatie zero a fost bauta duminica, la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS), de astronauta Samantha Cristoforetti, noteaza Rompres.

'Cafeaua; cea mai buna suspensie organica realizata vreodata', a scrie pe contul ei de Twitter astronauta, postand si o imagine a istoricului moment in care a sorbit delicioasa bautura dintr-o cana 'Zero-G'.
 
Anterior, astronautii se puteau bucura doar de cafea instant in variata liofilizata, dar situatia s-a schimbat dupa ce ISS a fost dotata, in urma cu cateva zile, cu o prima masina de cafea care functioneaza in conditii de gravitatie zero.
 
Numita ISSPresso, aceasta masina a fost elaborata de compania italiana din domeniul cafelei Lavazza, firma de inginerie Argotec si Agentia Spatiala Italiana. La bordul ISS, a fost fixata, cu corzi elastice, pe peretele interior al unuia dintre module.
 
Masina, care foloseste capsule de cafea, produce o temperatura de 75 de grade Celsius si asigura aceeasi presiune a apei ca o masina obisnuita folosita pe Pamant.

5 mai 2015 07:15
Modifică setările cookies