• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Premiera in istoria spatiala: doi astronauti vor petrece un an pe ISS, pentru cercetarea vietii in imponderabilitate

Premiera in istoria spatiala: doi astronauti vor petrece un an pe ISS, pentru cercetarea vietii in imponderabilitate

O capsula Soyuz avand la bord trei astronauti s-a conectat cu succes la Statia Spatiala Internationala (ISS), iar aceasta misiune marcheaza o premiera, doi dintre membrii echipajului urmand sa ramana pe avanpostul spatial 342 de zile, cea mai lunga perioada neintrerupta de la lansarea ISS.

Echipajul din capsula Soyuz a fost intampinat la bordul statiei de cei trei membri ai echipei din prezent a ISS, americanul Terry Virts (actualul comandant de bord), rusul Anton Shkaplerov si italianca Samantha Cristoforetti, de la Agentia Spatiala Europeana. Virts si colega sa italiana se vor intoarce pe Terra in luna mai.
 
Scott Kelly, in varsta de 54 de ani, si Mihail Kornienko, in varsta de 51 de ani, vor reveni pe Terra, insa, abia in martie 2016, iar aceasta va fi cea mai indelungata perioada neintrerupta petrecuta pe ISS de la primul ei vizitator, in 2000.
 
Gratie acestei misiuni, Scott Kelly va deveni americanul care va petrece cea mai lunga perioada in spatiu fara intrerupere. Inainte de aceasta misiune, Kelly s-a declarat ingrijorat de efectele generate de radiatii si microgravitatie, care, in timpul misiunilor spatiale indelungate, slabesc sistemul imunitar, reduc densitatea osoasa si atrofiaza muschii. De asemenea, starea de imponderabilitate afecteaza vederea.
 
"Sper ca nu va fi prea greu si ca vom putea sa traim si sa lucram in spatiu pentru perioade mai indelungate", a spus el. "Dar nu vom sti asta, pana cand nu vom incheia acest experiment", a adaugat astronautul american.
 
Fratele lui geaman, Mark, un astronaut pensionar care a efectuat la randul sau mai multe misiuni pe ISS, va participa si el la acest experiment. El va face examinari medicale regulate, la sol, pentru ca echipele medicale sa poata sa compare parametrii clinici ai sai cu cei ai lui Scott, in perioada in care acesta din urma se afla la bordul ISS.
 
Teste genomice sunt, de asemenea, in derulare pentru a determina felul in care un zbor indelungat in spatiu poate sa afecteze organismul.
 
Pentru NASA, acest test are ca scop colectarea de date biomedicale pentru pregatirea misiunilor cu echipaj uman de lunga durata, de exemplu, a celor spre Marte, preconizate a debuta in jurul anilor 2030.
 
ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
 
ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

28 martie 2015 12:26
Modifică setările cookies