Președintele Chinei va putea fi șef al statului pe viată |
||
Adunarea Naţională Populară din China (ANP, forul legislativ chinez) a adoptat duminică un amendament constituţional prin care este abolită limitarea numărului de mandate prezidenţiale, ceea ce îi oferă actualului şef al statului chinez, Xi Jinping, posibilitatea de a rămâne la conducerea ţării şi după anul 2023, transmit agenţiile internaţionale de presă.
Cu 2.958 voturi pentru, două voturi contra şi trei abţineri, membrii ANP s-au pronunţat pentru schimbarea legii fundamentale. Până acum, Constituţia chineză prevedea o limită de două mandate prezidenţiale de câte cinci ani.
Acesta este primul amendament constituţional adoptat în China în ultimii 14 ani.
De la sosirea sa în fruntea Partidului Comunist Chinez, în 2012, şi apoi la conducerea statului, la începutul lui 2013, Xi Jinping (64 de ani) şi-a sporit treptat autoritatea, punând un mare accent pe propagandă şi pe prezenţa sa în media de stat, notează AFP.
O lege chineză reprimă sever disidenţa pe internet, apărători ai drepturilor omului au primit pedepse grele, iar militantul prodemocraţie Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2010, a murit în detenţie în pofida apelurilor la clemenţă venite din străinătate.
Ambiţia preşedintelui chinez de a rămâne în fruntea statului şi după încheierea mandatului său actual, în 2023, este poate evenimentul cel mai puţin aşteptat în ultimele trei decenii în interiorul unui regim politic care de obicei evită surprizele, adaugă agenţia de presă franceză.
Prima Constituţie chineză a fost adoptată în 1954, iar Constituţia actuală a fost adoptată în 1982 şi modificată în 1988, 1993, 1999 şi 2004.
În perioada 1988 - 1999, amendamentele constituţionale au inclus reforma drepturilor de folosire a terenului, un statut juridic pentru economia privată, înlocuirea expresiei 'economie planificată' cu 'economie socialistă de piaţă' şi teoria promovată de fostul lider chinez Deng Xiaoping.
Un amendament constituţional poate fi propus de Comitetul permanent al ANP sau de cel puţin o cincime dintre toţi membrii ANP şi pentru a fi adoptat este nevoie de o majoritate de cel puţin două treimi dintre deputaţii chinezi. 12 martie 2018 09:48 |