Povestea pacalelilor. De unde vine obiceiul de 1 aprilie |
||
Pacalelile de 1 aprilie reprezinta un obicei vechi de cateva secole, care este inca apreciat si "reeditat" anual, fiind un prilej ca oamenii sa le faca surprize mai placute sau mai putin placute prietenilor, dar si un motiv pentru presa internationala de a descreti fruntile cititorilor.
Obiceiul de a face pacaleli de 1 aprilie este unul vechi de cateva secole. Precursori ai April Fools' Day - Ziua Pacalelilor in varianta autohtona - ar putea fi Festivalul Hilaria (un festival roman), care se desfasura pe 25 martie, si Medieval Feast of Fools, care se desfasura pe 28 decembrie, o zi care inca este marcata in unele tari de limba spaniola.
Pe de alta parte, cea mai veche referire la Ziua Pacalelilor pare a fi, potrivit Museum of Hoaxes, un fragment dintr-un poem flamand din 1539, in care un barbat si-ar fi pacalit servitorul chiar intr-o zi de 1 aprilie.
Totodata, o alta explicatie ar fi ca, in urma cu cateva sute de ani, oamenii sarbatoreau Anul Nou de 1 aprilie. Inlocuirea vechiului calendar cu cel nou a creat confuzii, initial unii oameni neputand sa se adapteze schimbarii: ei sarbatoreau Anul Nou pe data de 1 aprilie in loc de 1 ianuarie si, din acest motiv, au fost numiti "April Fools".
In Franta, Belgia, Italia si Olanda o traditie de Ziua Pacalelilor - numita "poisson d'avril", "pesce d'aprile!", respectiv "aprilvis" (pestele lui aprilie) - consta in lipirea unui peste din hartie pe spatele unei persoane fara ca aceasta sa-si dea seama. Acest obicei se pare ca dateaza din secolul al XVI-lea.
31 martie 2013 17:53 |