• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Polonia, ingrijorata de activitatea militara fara precedent a Rusiei in Marea Baltica. Lituania a ridicat nivelul de alerta a trupelor

Polonia, ingrijorata de activitatea militara "fara precedent" a Rusiei in Marea Baltica. Lituania a ridicat nivelul de alerta a trupelor

Ministrul polonez al Apararii, Tomasz Siemoniak, s-a declarat joi "ingrijorat" in legatura cu activitatea militara "fara precedent" a Rusiei inregistrata in ultimele zile in zona Marii Baltice, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"De cateva zile, se inregistreaza o activitate fara precedent a rusilor, atat in ceea ce priveste flota, cat si aviatia, in zona Marii Baltice si in regiunea Kaliningrad. Acest lucru ne ingrijoreaza. NATO are in vedere pregatirea unei reactii", a declarat ministrul, pentru postul de televiziune privat TVN24.
 
In aceasta declaratie, ministrul polonez al Apararii a facut referire in special la interceptarea, luni, de catre avioanele F-16 olandeze a unor bombardiere ruse, in spatiul aerian international. Avioanele de vanatoare olandeze, stationate in Polonia, supravegheaza, in cadrul misiunii NATO, spatiul aerian al tarilor baltice.
 
Un purtator de cuvant al NATO a declarat ca luni au fost interceptate peste 30 de aeronave ruse de diferite tipuri - bombardiere, avioane de vanatoare si avioane de transport, "in zona Marii Baltice si in largul coastelor Norvegiei".

In cursul acestui an, au fost inregistrate 400 de cazuri de interceptari ale unor avioane ruse in apropierea tarilor NATO, cu 50% mai mult decat anul precedent, a declarat la 20 noiembrie in Estonia secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
 
La 8 decembrie, Lituania a ridicat nivelul de alerta a trupelor, dupa ce a detectat trecerea unui grup de 22 de nave ruse de razboi in Marea Baltica, inclusiv o corveta inarmata, la o distanta de doar cinci kilometri de apele sale teritoriale.

11 decembrie 2014 16:14
Modifică setările cookies