• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Polenul ar putea creste eficienta bateriilor folosite pentru alimentarea telefoanelor, tabletelor si laptopurilor

Polenul ar putea creste eficienta bateriilor folosite pentru alimentarea telefoanelor, tabletelor si laptopurilor

Polenul, visul oricarei albine si cosmarul celor alergici, ar putea fi ingredientul care sa transforme pentru totdeauna tehnologia bateriilor, marind semnificativ eficienta lor, noteaza Live Science.  

Cercetatori de la Universitatea Purdue, din West Lafayette, Indiana, au descoperit ca granulele de polen, cu microstructura lor unica, pot fi folosite pentru a obtine dispozitive mai eficiente de stocare a energiei.  

Bateriile sunt alcatuite din trei parti: electrozi, electrolit si separator. Fiecare baterie are doi electrozi. Unul dintre ei este catodul, care se conecteaza la borna pozitiva a bateriei, iar celalalt este anodul, care se conecteaza la borna negativa. Electrolitul face legatura dintre anod si catod, despartite de separator, pentru a genera curent electric.   

Oamenii de stiinta incearca sa imbunatateasca bateriile lithium-ion conventionale, folosite pentru alimentarea telefoanelor, tabletelor si laptopurilor.

Cercetatorii au observat ca pot transforma polenul intr-un anod cu o microstructura mai performanta decat grafitul, rezultand o baterie cu o capacitate mai mare de stocare. Ei au transformat granulele de polen in carbon, la o temperatura de 600 grade Celsius, intr-un mediu de argon, gaz nobil care impiedica arderea completa a carbonului. Apoi, granulele de carbon rezultate din acest proces au fost reincalzite pentru a genera mai multe alveole goale in structura acestora, alveole care maresc capacitatea acestui material de a stoca energie.

Cercetatorii au testat polen provenit de la albine (multifloral) si polen de papura, obtinand rezultate mai bune de la ultimul, care are o structura mai uniforma.  

Intr-o etapa urmatoare, oamenii de stiinta vor cauta sa obtina si un catod mai performant pentru a imbunatati si mai mult capacitatea de stocare a energiei pentru noile baterii. "Este doar inceputul pentru o noua generatie de baterii", a subliniat Vilas Pol, coordonatorul studiului.


17 februarie 2016 10:45
Modifică setările cookies