• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Ploile acide, provocate de prabusirea unui asteroid urias pe Terra, au insotit disparitia dinozaurilor

Ploile acide, provocate de prabusirea unui asteroid urias pe Terra, au insotit disparitia dinozaurilor

Meteoritul urias care s-a prabusit pe Terra in urma cu 65 de milioane de ani a generat nu doar disparitia dinozaurilor si a altor specii terestre, ci si ploi acide, care au facut ca viata sa devina imposibila in stratele superioare ale oceanelor, potrivit unui studiu publicat duminica, citat de AFP, informeaza Mediafax.

Cercetatorii japonezi au incercat sa recreeze in laborator conditiile existente in timpul ultimei extinctii masive pe care a cunoscut-o planeta noastra. Potrivit concluziilor lor, impactul meteoritului prabusit la Chicxulub, in peninsula Yucatan din Mexic, a vaporizat instantaneu rocile bogate in sulf, producand un nor gros de trioxid de sulf (SO3).
 
In amestec cu vaporii de apa din atmosfera, acest gaz provoaca ploi acide sulfurice, care ar fi cazut pe suprafate Terrei timp ce cateva zile, crescand aciditatea straturilor superioare ale oceanelor si omorand numeroase specii marine.
 
"Ploi foarte bogate in acid sulfuric si o intensa acidificare a oceanelor cauzata de vapori bogati in SO3 au afectat serios ecosistemul global si sunt probabil vinovate de extinctia a numeroase specii", afirma autorii acestui studiu publicat in revista Nature Geoscience.
 
Altfel spus, doar speciile marine capabile sa reziste in acele ape mortale sau sa se refugieze mai in adancime au supravietuit, pentru a coloniza apoi marile golite de ceilelalte vietuitoare.
 
Pe uscat, prabusirea acelui meteorit cu un diametru de 10 kilometri ar fi declansat, potrivit scenariului admis de majoritatea oamenilor de stiinta, un potop de foc si ar fi starnit o furtuna de praf la scara globala.
 
Intre 60% si 80% dintre speciile de atunci ar fi disparut in urma acelui eveniment, care reprezinta, potrivit paleontologilor, "limita cretacic-tertiar", ce marcheaza inceputul unei noi ere geologice.
 
Dinozaurii, mici sau mari, care au domnit pe Terra vreme de 165 milioane de ani, au disparut, permitand astfel mamiferelor sa se dezvolte.
 
Motivele exacte ale acestei extinctii masive raman in centrul unor dezbateri aprinse. Teoria dominanta considera ca meteoritul ar fi generat o "iarna nucleara", iar valul de praf a impiedicat o parte a razelor Soarelui sa atinga la suprafata Terrei, reducand temperaturile si patura vegetala din care se hraneau in special marile erbivore.

10 martie 2014 18:22
Modifică setările cookies