• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Plantele, capabile de calcule aritmetice complexe - studiu

Plantele, capabile de calcule aritmetice complexe - studiu

Plantele fac o serie de calcule aritmetice complexe pentru a se asigura ca au suficiente resurse de hrana care sa le ajute sa reziste peste noapte, afirma autorii unui studiu publicat in revista eLife, informeaza Reuters.

Cercetatorii de la John Innes Centre (JIC) din Marea Britanie au descoperit faptul ca plantele isi ajusteaza rata de consum a amidonului, pentru a preveni "infometarea" din timpul noptii, cand nu pot sa se hraneasca si sa primeasca energie solara.  Ele pot chiar sa compenseze si sa anticipeze o sosire timpurie, neasteptata, a serii. 

"Acesta este primul exemplu concret pentru un proces biologic fundamental al unui astfel de calcul aritmetic sofisticat", a declarat Martin Howard, specialist la JIC in domeniul modelarii matematice. 

Pe timpul noptii, mecanismele din interiorul frunzelor masoara marimea depozitelor de amidon si estimeaza durata de timp ramasa pana la aparitia zorilor. Informatia despre timp provine de la un ceas intern, similar celui al organismului uman. 

"Capacitatea de a efectua calcule aritmetice este vitala pentru cresterea plantelor si a productivitatii", a declarat Alison Smith, specialista in biologie metabolica.  "Intelegand cum continua plantele sa creasca in intuneric, vom putea sa descoperim noi metode pentru a creste productivitatea culturilor", a adaugat ea.


24 iunie 2013 12:10
Modifică setările cookies