• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Planeta Saturn ar putea avea un nou satelit

Planeta Saturn ar putea avea un nou satelit

O imagine surprinsa de sonda Cassini pe inelele planetei Saturn, in aprilie 2013, i-a facut pe astronauti sa se gandeasca la faptul ca sunt martorii formarii unui nou satelit, informeaza maxiscience.com.

Captata de Cassini din intamplare, in timp ce incerca sa fotografieze satelitul Prometheus, imaginea a fost facuta publica de NASA de curand.  Se remarca pe partea exterioara a celui mai indepartat inel al lui Saturn - cunoscut ca inelul A - un punct alb luminos. Pata este in realitate un fel de "protuberanta" care formeaza un arc cu o lungime de 1.200 de kilometri si o latime de circa 10 kilometri. Aceasta "deformare" este rezultatul fortelor gravitationale exersate asupra particulelor de gheata care formeaza inelul.  In centrul acestei protuberante singulare se afla formatiunea despre care astrofizicienii cred ca este embrionul unui satelit in formare, potrivit Mediafax.

Obiectul, botezat Peggy, nu este vizibil in imagine si mai sunt necesare studii si date pentru a-l putea detecta cu precizie.

Specialistii mai spun ca este posibil ca dezvoltarea acestui obiect sa nu se finalizeze si chiar ca acesta sa fie distrus de-a lungul timpului.  Insa, indiferent de rezultat, fenomenul constituie o premiera pentru cercetatori.

  "Nu am vazut niciodata un astfel de fenomen. Am putea fi pe cale sa observam o nastere, cea a unui obiect care va parasi inelele, devenind un satelit", a spus Carl Murray, de la Queen Mary University din Londra.


19 aprilie 2014 16:00
Modifică setările cookies