• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Pilulele contraceptive Yaz si Yasmin ar fi cauzat cel putin 23 de decese in Canada, din cauza formarii unor cheaguri de sange

Pilulele contraceptive Yaz si Yasmin ar fi cauzat cel putin 23 de decese in Canada, din cauza formarii unor cheaguri de sange

Cel putin 23 de femei din Canada care luau pilule contraceptive printre cele mai raspandite au decedat, cel mai adesea din cauza formarii unor cheaguri de sange, potrivit unor documente apartinand Ministerului canadian al Sanatatii, a anuntat marti postul de televiziune public CBC, citat de AFP.

Medicii si farmacistii, care au obligativitatea sa semnaleze reactii nefaste la medicamente, suspecteaza pilulele Yaz si Yasmin, produse de gigantul german Bayer, ca sunt la originea acestor decese, a adaugat CBC.
 
Potrivit unui avocat care a lansat un recurs in nume colectiv si care a fost intervievat de CBC, sute de femei ar putea suferi de efecte nocive din cauza acestor produse.
 
Mai multe mii de plangeri au fost depuse, mai ales in Statele Unite, impotriva companiei Bayer.
 
Agentia americana pentru produse alimentare si medicamente (FDA) a lansat deja in aprilie un avertisment, anuntand ca pilulele in cauza ar putea avea "un risc crescut de formare a unor cheaguri" de sange, iar aceasta informatie va aparea de-acum pe prospecte.
 
In 2011, Agentia Europeana pentru Medicamente a publicat o avertizare identica.
 
Pilulele Yaz si Yasmin produse de Bayer, printre cele mai vandute, contin drospirenona si etinilestradiol, un estrogen foarte folosit in contraceptivele orale.

12 iunie 2013 11:29
Modifică setările cookies