• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Peste 11% din populatia Romaniei sufera de diabet, iar peste 16 procente sunt in faza de prediabet

Peste 11% din populatia Romaniei sufera de diabet, iar peste 16 procente sunt in faza de prediabet

Prevalenta diabetului zaharat la populatia adulta este de 11,6%, dar pericolul mare il reprezinta prediabetul care are o prevalenta de peste 16%, a declarat, marti, dr. Maria Mota, membru in Consiliul director al Asociatiei Europene de Diabet (EASD).

"In Romania, din fericire, avem rezultatele studiului Predatorr incheiat in 2013 care ne arata ca la populatia adulta exista o prevalenta de 11,6% pacienti cu diabet zaharat, dar pericolul mai mare este dat de prediabet, fiind o prevalenta de peste 16%. Daca nu vom lua masuri de preventie, atunci cel putin jumatate dintre acesti pacienti vor avea in urmatorii zece ani diabet zaharat si la ei se vor adauga si alte cazuri noi", a spus dr. Maria Mota, citata de Agerpres.

Potrivit specialistului, complicatiile diabetului zaharat sunt extrem de severe. "Complicatiile cronice sunt teribile. Prima cauza de orbire a populatiei adulte, care poate lucra, este diabetul zaharat. Peste 40% dintre pacientii cu boli cronice de rinichi care intra in terapii de substitutie cronica a functiei renale au diabet zaharat. Amputatiile non-traumatice sunt de zeci de ori mai frecvente la pacientii cu diabet zaharat si o serie de alte complicatii, precum mortalitatea cardiovasculara, complicatii care necesita ingrijirea in echipa a pacientului cu diabet", a punctat medicul.

Ea a sustinut ca diabetul ar putea fi prevenit in jumatate din cazuri daca populatia ar fi instruita.

"Nu ne putem lupta nici cu industria alimentara, nici cu marile firme care produc tigari si care au tot felul de reclame. Trebuie sa actionam la nivelul populatiei. (...) Cred ca am putea reduce cresterea diabetului masiv, cu peste 50%, intervenind pe programe de alimentatie sanatoasa, facilitand diverse modalitati de a efectua exercitiu fizic in functie de preferintele fiecarei persoane, educatia de a renunta la fumat, la consumul excesiv de alcool, iar in ultima vreme este tot mai evident ca somnul insuficient nici sub sase ore, nici peste sapte ore nu este bun, dar e necesar", a explicat Maria Mota.

5 aprilie 2016 14:12
Modifică setările cookies