• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Pericol de avalanse in masivele Retezat, Parang si Valcan

Pericol de avalanse in masivele Retezat, Parang si Valcan

Salvamontistii din statiunile montane Straja, Rausor si Parang, judetul Hunedoara, avertizeaza asupra pericolului declansarii unor avalanse in zonele inalte ale masivelor Valcan, Retezat si Parang, la peste 1.700 de metri, deoarece straturile de zapada depuse in timp pot aluneca, scrie Mediafax.

Potrivit sefului Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, turistii care sunt in statiunile Straja, Rausor si Parang sunt avertizati sa nu plece pe trasee montane dificile si sa ramana pe partiile amenajate pentru a schia.
 
Potrivit acestuia, zapada veche este imbibata cu apa care a inghetat si este foarte grea din cauza variatiilor mari de temperatura, iar pe o scara de la unu la cinci pericolul producerii de avalanse este de gradul al treilea, pe pantele care au un unghi mai mare de 25-30 de grade.
 
Seful Salvamont Hunedoara a adaugat ca pericolul de avalanse este semnalat mai ales pe partea de sud a Masivului Valcan si in zona centrala a Masivului Retezat, unde stratul de zapada este mai mare. Si in Parang exista pericolul producerii de avalanse, mai ales la peste 2.000 de metri in zona varfurilor Parangu Mare si Carja, turistii care se afla in statiunea montana cu acelasi nume fiind in siguranta daca nu pleaca pe trasee montane.

31 martie 2013 13:37
Modifică setările cookies