• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Pentru prima data, printul Felipe a condus parada militara de Ziua Nationala a Spaniei

Pentru prima data, printul Felipe a condus parada militara de Ziua Nationala a Spaniei

Printul Felipe a prezidat sambata pentru prima data - in absenta regelui Juan Carlos al Spaniei, aflat in convalescenta - parada militara organizata la Madrid cu ocazia Zilei Nationale, desfasurata din nou sub semnul austeritatii, scrie AFP.

Printul de Asturias, purtand uniforma militara, era insotit de sotia sa, printesa Letizia. El a trecut in revista trupele Garzii Regale. Insa, in absenta regelui, care este seful statului, premierul Mariano Rajoy este cel care a reprezentat institutiile statului. Printul nu il poate inlocui in functiunile oficiale, noteaza Mediafax.
 
Defilarea, la care participau aproximativ 2.600 de militari, a durat abia putin peste o ora, bugetul fiind redus cu 15% fata de cel din 2012, la 823.000 de euro, in timp ce in 2011 a fost de aproape 2,8 milioane de euro.
 
Regina Sofia si infanta Elena erau absente si urmau sa participe doar la receptia oferita ulterior la Palatul Regal. Fiica cea mica a regelui Juan Carlos, infanta Cristina, si sotul acesteia Inaki Urdangarin erau absenti. Ei continua sa absenteze de la orice actiune oficiala, dupa ce ginerele regelui a fost inculpat intr-un vast scandal de coruptie.
 
Juan Carlos a fost operat pe 24 septembrie, pentru a-i fi inlocuita o proteza la soldul stang - pe care a primit-o in noiembrie 2012 -, din cauza unei infectii. Echipa medicala a anuntat o perioada de convalescenta de aproximativ trei luni si jumatate, Suveranul urmand sa fie reoperat la nivelul soldului pentru a primi proteza definitiva.
 
Problemele de sanatate repetate ale reglui, operat de opt ori incepand din mai 2010, dar si imaginea unui barbat imbatranit, vizibil obosit, au determinat Spania sa se intrebe despre eventualitatea unei abdicari in favoarea printului Felipe sau unei redefiniri a rolului acestuia din urma, care pare, in prezent, la varsta de 45 de ani, sa nu fie afectat de scaderea popularitatii monarhiei spaniole.

12 octombrie 2013 16:03
Modifică setările cookies