• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Pentagonul ia masuri suplimentare pentru sustinerea tarilor baltice. Trupele NATO prezente in Europa

Pentagonul ia masuri suplimentare pentru sustinerea tarilor baltice. Trupele NATO prezente in Europa

Pentagonul intentioneaza sa ia masuri suplimentare pentru sustinerea aliatilor est-europeni membri NATO, ingrijorati de actiunile Rusiei in Ucraina, in special prin intensificarea exercitiilor militare programate in iunie in tarile baltice, a anuntat marti purtatorul sau de cuvant, citat de AFP.

Exercitiile navale multilaterale Baltops si cele terestre Saber Strike "sunt programate de mai mult timp", insa Pentagonul intentioneaza sa "le intensifice cu mijloace suplimentare care sunt deja in Europa, probabil cu mai multe avioane, probabil cu mai multe nave", a afirmat pentru presa contraamiralul John Kirby.
 
Secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, a prezentat aceasta posibilitate omologului sau eston, Sven Mikser, in cursul unei intrevederi, marti, la Pentagon, potrivit contraamiralului Kirby. Chuck Hagel urma sa aiba o intrevedere si cu omologul sau ceh, Martin Stropnicky.
 
In afara de trimiterea unui detasament al fortelor aeriene in Polonia, Statele Unite au mai mobilizat patru unitati de 150 de militari fiecare in Polonia si toate cele trei tari baltice, care s-au aflat timp de cinci decenii sub ocupatie sovietica, pana in 1991, dupa care au devenit membre NATO in 2004. Ultimul contingent a sosit luni in Estonia.
 
Aceste detasamente ar urma sa fie inlocuite ulterior de alte unitati americane stationate in Europa, dar aceasta prezenta militara ar trebui sa fie "continua pana la sfarsitul anului", a dezvaluit purtatorul de cuvant al Pentagonului.

30 aprilie 2014 08:10
Modifică setările cookies