• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Partidul Comunistilor din R. Moldova, pe primul loc in preferintele cetatenilor inaintea alegerilor parlamentare

Partidul Comunistilor din R. Moldova, pe primul loc in preferintele cetatenilor inaintea alegerilor parlamentare

Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) se mentine pe primul loc cu o saptamana inaintea alegerilor legislative din 30 noiembrie, potrivit unui sondaj IMAS publicat sambata, care arata totodata ca, in ceea ce priveste politica externa, cetatenii moldoveni sunt indecisi intre Rusia si UE.

Cinci formatiuni politice ar putea intra in Parlament in urma alegerilor legislative din 30 noiembrie din Republica Moldova, arata sondajul realizat la comanda agentiei IPN. PCRM ar obtine 19,6 la suta, fiind urmat de PLDM (liberal-democrati) 17,2 la suta, PDM (democrati) cu 14,2 la suta, Partidul Patria cu 8,7 la suta si Partidul Liberal, cu 8,5 la suta. PSRM (Partidul Socialist din R.Moldova) se apropie de pragul electoral cu 5,3 la suta, in timp ce numarul indecisilor a scazut usor la 9,6 la suta.
 
Numarul persoanelor decise sa voteze cu PCRM a scazut cu 3,8 puncte procentuale comparativ cu sondajul din septembrie. PLDM a inregistrat o scadere de 1,4 puncte procentuale, in timp ce PDM, PL si PSRM au inregistrat cresteri de peste doua puncte procentuale.
 
"Din punctul meu de vedere, daca e sa comparam Partidul Comunistilor de acum cinci ani, cand era foarte vizibil, foarte vocal si foarte prezent, acum are o cu totul alta campanie si cred ca asta face ca ei sa piarda. Daca va aduceti aminte, pe timpul crizei politice ei aveau 39 la suta intentie de vot neta, iar acum, dupa un an si jumatate, sunt la 19 la suta. Procentele pierdute de PCRM s-au capitalizat la Partidul Patria, Partidul Socialistilor, au migrat spre partide de alternativa", a declarat Doru Petruti, director IMAS, intr-o conferinta de presa.
 
"Celelalte partide, liberal-democrat, democrat si liberal, sigur ca au trebuit sa dea, in primul rand, explicatii pentru propria prestatie din campanie, dar resursele si retetele din campanie sunt foarte diferite. Vorbim de suport mediatic diferit, de resurse alocate in proportii diferite, vorbim de capacitatea retelelor de partid diferita", a adaugat Doru Petruti.
 
In ceea ce priveste increderea in liderii politici, Iurie Leanca (40 la suta) si Dorin Chirtoaca (38 la suta) sunt primii pe lista, fiind urmati de Marian Lupu (33 la suta), Igor Corman (31 la suta), Vlad Filat (28 la suta), Vladimir Voronin (28 la suta), Renato Usatii (27 la suta) si Mihai Ghimpu (20 la suta).
 
Potrivit sondajului, 60 la suta dintre respondenti au declarat ca s-au decis deja cu cine vor vota, iar 8 la suta nu exclud posibilitatea de a lua o decizie chiar in ziua votului. in ceea ce priveste orientarea politica a respondentilor, 29 la suta s-au declarat de dreapta, 23 de centru, 19 la suta de stanga, iar 22 la suta nu au oferit un raspuns.
 
Totodata, sondajul arata ca cetatenii moldoveni sunt inca indecisi intre Rusia si Europa. Astfel, 44 la suta dintre respondenti considera ca Republica Moldova ar trebui sa se apropie mai mult de Occident sau Europa, iar 43 la suta opteaza mai degraba pentru apropierea de Rusia.
 
Daca s-ar organiza un referendum pentru aderarea la Uniunea Europeana, 51 la suta dintre respondenti ar vota pentru, iar 36 la suta impotriva. Cifrele sunt apropiate si in cazul unui plebiscit privind aderarea la Uniunea Vamala Rusia-Belarus-Kazahstan, respectiv 47 la suta pentru si 35 la suta impotriva.

23 noiembrie 2014 13:48
Modifică setările cookies