Particule solare desprinse in urma unei explozii se indreapta spre Terra si ar putea produce o furtuna magnetica |
||
O ejectie de masa coronala solara care se indreapta spre Terra si ar putea produce o furtuna magnetica de mica intensitate a fost fotografiata de satelitul spatial SOHO, informeaza site-ul nasa.gov.
Cronograful Lasco de la bordul satelitului spatial SOHO poate sa fotografieze coroana solara prin blocarea luminii care vine direct de la Soare cu ajutorul unui disc opac.
Pe 20 august, Soarele a erupt, lansand in spatiu o "ejectie de masa coronala", un fenomen solar care expediaza cateva miliarde de tone de particule solare in spatiu si care pot sa ajunga apoi pe Pamant dupa circa trei zile.
Aceste particule nu pot trece prin atmosfera terestra si deci nu-i afecteaza pe oamenii de pe Terra, insa ele pot sa afecteze sistemele electronice din sateliti si de la sol.
Potrivit modelelor experimentale ale NASA, care au la baza observatiile facute de Solar Terrestrial Relations Observatory, ejectia de masa coronala produsa pe 20 august a parasit Soarele cu o viteza de 917.000 kilometri pe secunda, considerata una tipica, obisnuita pentru un astfel de fenomen.
Ejectiile de masa coronala indreptate spre Terra pot conduce la aparitia unui fenomen spatial numit "furtuna magnetica". Aceasta apare atunci cand aceste ejectii de masa coronala canalizeaza cantitati mari de energie spre invelisul magnetic al Terrei, magnetosfera, pentru o perioada de timp mai indelungata.
In urma acestui proces, invelisurile superioare ale Terrei isi modifica forma.
In trecut, furtunile magnetice cauzate de ejectiile de masa coronala precum cea produsa pe 20 august au avut intensitati slabe.
Furtunile magnetice intense pot insa sa afecteze sistemele de comunicatii si cele de alimentare cu energie electrica. Ele pot duce, totodata, la aparitia unor fenomene spectaculoase la nivelul atmosferei terestre - aurorele boreale.
22 august 2013 12:00 |