Parti ale creierului dorm tot timpul, nu doar cand dormim noi insine |
||
In timpul somnului profund, activitatea neuronilor nu este omogena, ci fluctueaza mult in functie de momente si de zonele din creier. Aceasta instabilitate ar fi deosebit de importanta pentru memorie.
Sase cercetatori in neurostiinte afiliati la Universitatea Stanford, din Statele Unite, si la cea din Newcastle, din Marea Britanie, au descoperit ca acest fenomen se produce si atunci cand creierul nostru este treaz: in fiecare moment, grupuri de neuroni adorm cand altele se trezesc si asa mai departe, relateaza slate.fr.
Din cercetarile pe care le-a facut pe maimute, echipa condusa de Kwabena Boahen a ajuns la concluzia ca aceasta oscilatie nu este complet aleatorie, deoarece partile din creier care raman cel mai mult in stare de alerta sunt cele care reactioneaza cel mai bine la stimuli de mediu. In plus, cercetatorii au constatat ca neuronii raman in mod vizibil mai mult timp activi atunci cand maimutele se concentreaza pe o sarcina - atentie evidentiata de dilatarea pupilelor lor. Cu alte cuvinte, acelasi tip de procese care reglementeaza activitatea creierului adormit si ajuta cel mai bine la memorie, ne-ar putea ajuta si atunci cand creierul este in stare de veghe sa fim mai atenti la lumea care ne inconjoara. Studii anterioare au aratat ca neuronii pot trece prin astfel de faze de actiune si inactiune, dar de o maniera individuala. Studiul lui Boahen este primul care observa ca toti neuronii dintr-un anumit grup se sincronizeaza intre ei si fac sa fluctueze "frecventa de descarcare" intr-un mod coordonat, in cicluri de peste cateva secunde. Ne-am putea intreba de ce neuronii nostri isi cresc si isi diminueaza astfel activitatea in timp ce suntem treji. Nu ar fi mai avantajos ca ei sa se blocheze toti intr-un mod ''activ'' tocmai pentru a ne permite sa fim mai atenti si mai receptivi la ceea ce ne inconjoara? Potrivit lui Boahen, acest lucru ar fi imposibil din motive metabolice. Daca neuronii ar fi in stare de descarcare constanta, a explicat el, acest lucru ar fi foarte costisitor din punct de vedere energetic. "Calmandu-se" la intervale regulate, celulele creierului nostru pur si simplu economisesc energie. In plus, activitatea neuronala genereaza deseuri nocive pentru celule. Adormind pe rand, neuronii se curata de aceste ''deseuri''. 21 decembrie 2016 13:47 |