• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Parlamentul ucrainean a aprobat crearea unei Garzi Nationale, cu 60.000 de membri

Parlamentul ucrainean a aprobat crearea unei Garzi Nationale, cu 60.000 de membri

Parlamentul Ucrainei a aprobat joi crearea unei Garzi Nationale din care ar putea sa faca parte pana la 60.000 de persoane, in contextul in care noua putere ucraineana se teme de patrunderea armatei ruse pe teritoriul de est al tarii, relateaza AFP.

Proiectul de lege a fost aprobat de catre toti cei 262 de parlamentari prezenti si nu a existat niciun vot impotriva.
 
Autoritatile ucrainene au anuntat ca acest corp va fi alcatuit cu prioritate din voluntari provenind din "grupuri de autoaparare" care s-au format in Piata Independentei (Maidan), un simbol al opozitiei fata de fostul regim al lui Viktor Ianukovici. Cativa zeci de membri ai acestor grupuri au fost ucisi in confruntari cu fortele de ordine, in februarie.
 
Garda Nationala ucraineana va fi insarcinata cu asigurarea securitatii interne, cea a frontierelor si cu lupta impotriva terorismului.
 
Ea va fi plasata sub autoritatea Ministerului de Interne si va putea, astfel, sa furnizeze oameni fortelor armate ucrainene, alaturi de cei aproximativ 130.000 de militari, dintre care jumatate executa stagiul militar. Rusia dispune de o armata de 845.000 de militari.
 
Aproximativ 40.000 de voluntari s-au prezentat recent la puncte de recrutare ale armatei, iar jumatate dintre ei ar putea sa se alature Garzii, a precizat el. Formarea lor urmeaza sa inceapa inca de joi.

13 martie 2014 16:36
Modifică setările cookies