![]() |
Parlamentul European cere Romaniei o ancheta independenta privind inchisorile CIA |
|
Parlamentul European a adoptat, joi, o rezolutie prin care cere autoritatilor romane declansarea rapida a unei anchete "independenta, impartiala, detaliata si eficienta" privind implicarea Romaniei in programul inchisorilor CIA, scrie Mediafax.
"Climatul de nesanctionare din jurul complicitatii statelor membre UE cu programele secrete de transfer si detentie ale CIA a permis continuarea violarii drepturilor fundamentale, asa cum rezulta din programele de supraveghere in masa dezvoltate de SUA si de unele state membre", se arata in rezolutia votata de eurodeputati, care vor ca dreptul PE de a investiga astfel de violari in UE sa fie intarit.
Totodata, ei cer, din nou, institutiilor UE si statelor membre sa investigheze in detaliu operatiunile CIA.
Europarlamentarii sunt "foarte dezamagiti" de refuzul Comisiei Europene de a raspunde substantial la recomandarile facute de Parlament in rezolutia sa din septembrie 2012, adoptata ca urmare a lucrarilor Comisiei temporare privind acuzatiile de utilizare a statelor europene pentru transportul si detentia ilegale de prizonieri. Aceste recomandari sunt reintegrare in rezolutia adoptata joi. Printre altele, membrii PE cer din nou Comisiei sa investigheze daca regulile UE au fost incalcate de unele tari prin colaborarea cu CIA.
Parlamentul reitereaza si recomandarile sale catre Consiliu, cerandu-i sa faca o declaratie de recunoastere a implicarii statelor membre in programul CIA.
Rezolutia are ca adresa 13 state membre: Lituania, Romania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Finlanda, Franta, Suedia, Belgia, Grecia, Irlanda, Letonia si Slovacia.
Astfel, PE "indeamna autoritatile romane sa deschida rapid o ancheta independenta, impartiala, cuprinzatoare si eficienta, sa gaseasca toate documentele lipsa din anchetele parlamentare si sa coopereze pe deplin cu CEDO in cazul Al Nashiri".
Referitor la procesul de asumare a raspunderii in statele membre, parlamentarii indeamna "autoritatile romane sa gaseasca toate documentele lipsa din anchetele parlamentare si sa deschida rapid o ancheta independenta, impartiala, detaliata si eficienta".
Totodata, acestia isi exprima regretul pentru "intransigenta si tacerea autoritatilor romane in legatura cu acest subiect, care sunt incompatibile cu obligatiile care le revin".
Fostul consilier prezidential Ioan Talpes a fost audiat, la 17 septembrie, la Parchetul instantei supreme, in calitate de martor, in dosarul in care sirianul Muhammad al-Nashiri a reclamat detinerea sa intr-o inchisoare CIA din Romania.
Parchetul instantei supreme arata, in februarie, ca investigatia autoritatilor romane privind plangerea sauditului Abd al-Rahim Hussayn Muhammad al-Nashiri care reclama detinerea intr-o inchisoare CIA din Romania se afla in faza actelor premergatoare.
In 29 mai 2012, avocatul lui al-Nashiri a inaintat in numele acestuia o plangere penala procurorului general al Romaniei, in care reclama detentia secreta, rele tratamente aplicate clientului sau, precum si procedura de extradare.
In 2 august 2012, Open Society Justice Initiative (Fundatia Soros pentru o Societate Deschisa) a depus o reclamatie in numele lui Abd al Rahim al-Nashiri (47 de ani) impotriva Romaniei la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) de la Strasbourg.
Guvernul roman trebuia sa raspunda unei serii de intrebari, respectiv daca in perioada cuprinsa intre 6 iunie 2003 si 6 septembrie 2006 al-Nashiri a fost detinut intr-un centru de detentie secret in Romania.
In 20 aprilie 2011, Departamentul de Aparare al SUA a anuntat ca Abd al-Rahim al-Nashiri a fost acuzat, in temeiul Legii comisiilor militare (Military Commissions Act) din 2009, printre altele pentru "omucidere cu incalcarea dreptului razboiului" si de "terorism" pe baza faptului ca ar fi fost unul dintre lideri in atacul impotriva navei USS Cole din Yemen din 12 octombrie 2000, atac in urma caruia au murit 17 marinari americani si alti 40 au fost raniti, si in atacul impotriva petrolierului francez MV Limburg din Golful Aden din 6 octombrie 2002, in urma caruia a murit un membru al echipajului. Al-Nashiri a fost considerat unul dintre liderii gruparii Al-Qaeda.
10 octombrie 2013 16:18 |