• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
OSCE cere condamnarea celui care a comandat asasinarea Annei Politkovskaia, dupa ce organizatorul si executantul au fost inchisi pe viata

OSCE cere condamnarea celui care a comandat asasinarea Annei Politkovskaia, dupa ce organizatorul si executantul au fost inchisi pe viata

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) cere justitiei ruse sa continue ancheta in dosarul asasinarii jurnalistei Anna Politkovskaia in scopul gasirii persoanei sau persoanelor care au comandat crima.

"Dosarul Politkovskaia nu va fi inchis atat timp cat cei care au ordonat aceasta crima oribila nu vor fi identificati si gasiti vinovati", a declarat Dunja Mijatovic, comisarul OSCE pentru Libertatea Presei.
 
"Impunitatea pentru crimele care vizeaza jurnalisti persista in tari din zona OSCE", a continuat Mijatovic.
 
"Familia, prietenii si colegii Annei merita sa li se faca dreptate", a insistat Dunja Mijatovic.
 
Organizatorul si executantul asasinarii jurnalistei Anna Politovskaia, ucisa in 2006, au fost condamnati luni la inchisoare pe viata de un tribunal de la Moscova, in timp ce trei dintre complicii lor au primit pedepse cuprinse intre 12 si 20 de ani de inchisoare. Rustam Mahmudov a fost declarat vinovat ca a tras asupra jurnalistei de opozitie in momentul intrarii in imobilul in care locuia, in timp ce Lom-Ali Gaitukaev, unchiul asasinului, a fost identificat drept organizatorul atentatului. De asemenea, tribunalul l-a condamnat la 20 de ani de inchisoare pe politistul Serghei Hagikurbanov, gasit vinovat pentru participare la pregatirea asasinatului.
 
Cei doi frati ai atacatorului, Ibragim si Djabrail Mahmudov, acuzati ca au supravegheat-o pe Anna Politovskaia si l-au avertizat pe fratele lor in momentul sosirii, au primit pedepse de 12, respectiv 14 ani de inchisoare.
 
Familia Annei Politikovskaia afirma ca va fi multumita abia cand va fi condamnat cel care a comandat asasinarea jurnalistei ruse. "Voi fi multumit doar cand va fi condamnata persoana sau persoanele care au comandat asasinatul", a declarat Ilia, fiul jurnalistei Anna Politikovskaia, citat de Interfax.
 
Ancheta in cazul jurnalistei Anna Politovskaia, care le-a adus pe cele cinci persoane implicate direct in crima comisa in 2006 in fata judecatorilor, nu a reusit identificarea unor eventuale persoane care sa fi comandat asasinatul.
 
In 2012, fostul politist Dmitri Pavliusenkov, acuzat ca a localizat-o pe Anna Politovskaia si a furnizat arma in vederea asasinarii, a fost condamnat deja la 12 ani de inchisoare.
 
Dintre cei cinci acuzati, unii au fost rejudecati in apel dupa ce au fost achitati in prima instanta in 2009.
 
Asasinarea jurnalistei de investigatie care lucra pentru cotidianul independent Novaia Gazeta, foarte critic la adresa politicii Kremlinului in Cecenia, a provocat emotie in lumea intreaga si numeroase critici din partea presei straine si a organizatiilor pentru apararea drepturilor omului.

11 iunie 2014 17:27
Modifică setările cookies