• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Organizatorul si executantul asasinarii jurnalistei Anna Politovskaia, in 2006, condamnati la inchisoare pe viata

Organizatorul si executantul asasinarii jurnalistei Anna Politovskaia, in 2006, condamnati la inchisoare pe viata

Organizatorul si executantul asasinarii jurnalistei Anna Politovskaia, ucisa in 2006, au fost condamnati luni la inchisoare pe viata de un tribunal de la Moscova, in timp ce trei dintre complicii lor au primit pedepse cuprinse intre 12 si 20 de ani de inchisoare, relateaza AFP.

Rustam Mahmudov a fost declarat vinovat ca a tras asupra jurnalistei de opozitie in momentul intrarii in imobilul in care locuia, in timp ce Lom-Ali Gaitukaev, unchiul asasinului, a fost identificat drept organizatorul atentatului.
 
De asemenea, tribunalul l-a condamnat la 20 de ani de inchisoare pe politistul Serghei Hagikurbanov, gasit vinovat pentru participare la pregatirea asasinatului.
 
Cei doi frati ai atacatorului, Ibragim si Djabrail Mahmudov, acuzati ca au supravegheat-o pe Anna Politovskaia si l-au avertizat pe fratele lor in momentul sosirii, au primit pedepse de 12, respectiv 14 ani de inchisoare.
 
Ancheta in cazul jurnalistei Anna Politovskaia, care le-a adus pe cele cinci persoane implicate direct in crima comisa in 2006 in fata judecatorilor, nu a reusit identificarea unor eventuale persoane care sa fi comandat asasinatul.
 
In 2012, fostul politist Dmitri Pavliusenkov, acuzat ca a localizat-o pe Anna Politovskaia si a furnizat arma in vederea asasinarii, a fost condamnat deja la 12 ani de inchisoare.
 
Dintre cei cinci acuzati, unii au fost rejudecati in apel dupa ce au fost achitati in prima instanta in 2009.
 
Asasinarea jurnalistei de investigatie care lucra pentru cotidianul independente Novaia Gazeta, foarte critic la adresa politicii Kremlinului in Cecenia, a provocat emotie in lumea intreaga si numeroase critici din partea presei straine si a organizatiilor pentru apararea drepturilor omului.

9 iunie 2014 14:52
Modifică setările cookies