• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice a descoperit in Siria urme de gaz sarin si gaz neurotoxic

Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice a descoperit in Siria urme de gaz sarin si gaz neurotoxic

Inspectori ai Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) au descoperit in Siria urme de gaz sarin si gaz neurotoxic VX intr-un centru de cercetari militare care nu a fost semnalat expertilor internationali, au facut cunoscut vineri surse diplomatice, potrivit Reuters.

Esantioane culese in decembrie si ianuarie de specialisti ai OIAC s-au dovedit a corespunde elementelor necesare la fabricarea acestor agenti chimici, au precizat aceleasi surse.
 
"Este un indiciu puternic care lasa de presupus ca (sirienii) au mintit despre ce faceau cu gazul sarin", a declarat una dintre persoanele chestionate. "Pana in prezent, sunt incapabil sa ofere o explicatie satisfacatoare in urma acestor descoperiri", a mai adaugat sursa citata, scrie Agerpres.
 
In 2013, Statele Unite au amenintat guvernul sirian cu o interventie militara dupa atacurile cu gaz sarin care au provocat moartea a sute de persoane la Ghouta, la periferia Damascului.
 
Guvernul condus de Bashar Al-Assad a evitat acest atac acceptand un acord pus la punct de americani si rusi privind controlul si eliminarea arsenalului sau chimic.
 
Anul trecut, dezmintind constant ca a utilizat astfel de arme in lupta, Damascul a predat OIAC peste 1.300 de tone de agenti chimici cu scop militar, destinate distrugerii.
 

9 mai 2015 08:27
Modifică setările cookies