• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Opt avioane de lupta franceze si britanice, mobilizate in statele baltice

Opt avioane de lupta franceze si britanice, mobilizate in statele baltice

Patru avioane franceze de lupta au sosit luni in Polonia, in timp ce alte patru avioane britanice au sosit in Lituania, in cadrul unei misiuni NATO de supraveghere a spatiilor aeriene ale statelor baltice, potrivit unor surse oficiale de la Paris si Londra, relateaza AFP.

Cele patru avioane franceze, de tip Rafale, au aterizat luni dimineata la baza Malbrok, in nordul Poloniei, a anuntat Ministerul francez al Apararii, la Paris.
 
Este vorba despre una dintre masurile de "asigurare" oferite de catre Alianta Nord-Atlantica statelor din Europa de Est, ingrijorate de atitudinea Moscovei in criza ucraineana, a precizat aceasta sursa.
 
Aproximativ 70 de militari francezi au fost mobilizati la Malbrok, a anuntat colonelul Gilles Jaron, un purtator de cuvant al Statului Major al armatei franceze. Acest detasament va paticipa la antrenamente in cadrul misiunilor de "politie aeriana", cu armata poloneza, dar si la misiuni de supraveghere aeriana.
 
Ministeru britanic al Apararii a anuntat, la Londra, ca patru avioane britanice de tip Typhoon au sosit in Lituania si urmeaza sa survoleze spatiile aeriene estonian, leton si lituanian, in cadrul unor masuri adoptate de catre NATO pentru "sustinerea si asigurarea statelor membre din Est".
 
De asemenea, de la 1 aprilie, un avion francez dotat cu radar de tip AWACS asigura misiuni de supraveghere, de mai multe ori pe saptamana, in spatiile aeriene ale Poloniei si Romaniei.
 
NATO a anuntat, la jumatatea lui aprilie, consolidarea apararii statelor din Europa de Est si a multiplicat zborurile deasupra tarilor baltice. De asemenea, urmeaza sa fie mobilizate nave in Baltica si estul Mediteranei.
 
Washingtonul a anuntat saptamana trecuta mobilizarea a patru companii de parasutisti, in total 600 de militari, in vederea efectuarii unor exercitii in Polonia si statele baltice.

28 aprilie 2014 17:48
Modifică setările cookies