• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Omul poate distinge cel putin 1.000 de miliarde de mirosuri diferite

Omul poate distinge cel putin 1.000 de miliarde de mirosuri diferite

Omul poate distinge cel putin 1.000 de miliarde de mirosuri diferite, cu mult mai mult decat cifra de 10.000 de mirosuri, asa cum se credea pana acum in lumea stiintifica, potrivit unui studiu american publicat joi, informeaza AFP.

Ar fi fost surprinzator ca simtul olfactiv sa fie atat de limitat, fata de celelalte simturi, a declarat Leslie Vosshall, directoarea laboratorului de neurogenetica de la Universitatea Rockefeller din New York, coautoare a studiului, publicat in revista americana Science. 

Astfel, ochiul, ce dispune de trei receptori ai luminii, poate vedea pana la zece milioane de culori, iar urechea noastra poate distinge 340.000 de sunete.

Andreas Keller, de la Universitatea Rockefeller si principalul autor al acestui studiu, considera ca stramosii preistorici ai omului se bazau mult mai mult pe simtul mirosului decat omul contemporan. Posibilitatea congelarii alimentelor si dezvoltarea igienei corporale au limitat considerabil folosirea simtului mirosului in lumea moderna, ceea ce "explica atitudinea noastra conform careia mirosul nu este atat de important precum auzul si vazul", a explicat Andreas Keller.


21 martie 2014 14:47
Modifică setările cookies