Occidentul are dubii ca Rusia a atacat intr-adevar tinte ale Statului Islamic in Siria. Moscova si-a trimis ieri avioanele de lupta in prima misiune pe teritoriu sirian si, potrivit Ministerului rus al Apararii, din cele 20 de misiuni efectuate, opt au vizat si anihilat puncte ISIS. Seful Pentagonului este insa de alta parare. Ash Carter a declarat ca, "probabil", loviturile nu au vizat organizatia terorista si ca abordarea rusa este "contraproductiva si sortita esecului".
20 de misiuni aeriene. Opt tinte ISIS, inclusiv un comandament, atacate si anihilate. Acesta este, potrivit Ministerului rus al Apararii, bilantul primei zile de atacuri, ale fortelor aeriene ruse in Siria. Operatiunea a primit miercuri unda verde din partea Senatului rus, la solicitarea presedintelui Putin.
Vladimir Putin, presedintele Rusiei: "Atacurile noastre vor respecta limite definite strict. In primul rand, vom sprijini armata siriana exclusiv in lupta ei legitima impotriva gruparilor teroriste. In al doilea rand, ne vom acorda sprijinul doar prin operatiuni aeriene, nu vom trimite trupe la sol".
Statele Unite spun ca au fost anuntate cu doar o ora inainte ca avioanele de lupta ruse sa inceapa bombardamentele in Siria si nu li s-au comunicat cu precizie tintele selectate.
Ash Carter, secretarul american al apararii : "Am o experienta larga cu astfel de lucruri, dar aceasta nu este, cu siguranta, atitudinea la care ne asteptam."
Atacurile au vizat, potrivit unor oficiali de securitate, localitati de la periferia orasului Homs si alte tinte din provincia Hama. Ar fi vorba de zone care nu se afla sub controlul extremistilor ISIS, sustin surse de la Washington.
John McCain, senator republican: "Vedem deja adevaratele intentii ale lui Putin. Vrea sa il sprijine pe Assad, sa joace rolul central intr-un proces de tranzitie, sa submineze pozitia si actiunile americane si sa extinda influenta Rusiei in Orientul Mijlociu, la un nivel fara precedent din 1973 incoace."
Totodata, printre zecile de victime s-ar afla si foarte multi civili, dar si un ofiter din randul rebelilor sustinuti de Occident. Rusii au alta varianta.
Igor Konashenkov, purt cuv ministrul rus al apararii: "Vreau sa subliniez ca atacurile au avut loc dupa o operatiune de recunoastere aeriana. Aviatia rusa nu a lovit infrastructura civila sau zone apropiate acesteia."
Pentru a lamuri situatia, secretarul de stat american s-a intalnit cu omologul sau rus. Inainte insa, John Kerry a condamnat orice actiune armata ce vizeaza alte factiuni in afara ISIS si a jihadistilor aliati Al-Qaeda.
Kerry a anuntat ca Statele Unite si aliatii sai vor continua sa bombardeze tinte ale Statului Islamic din Siria si ca astfel de atacuri au avut loc inclusiv ieri, cand s-au desfasurat si cele ruse. Pentru a evita orice tip de incidente intre cele doua forte, oficiali ai apararii din Statele Unite si Rusia se vor intalni zilele acestea, pentru discutii.
1 octombrie 2015 09:58
|
|