• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Obama trimite 275 de militari americani sa protejeze Ambasada SUA de la Bagdad

Obama trimite 275 de militari americani sa protejeze Ambasada SUA de la Bagdad

Barack Obama a anuntat luni mobilizarea a 275 de militari americani in Irak cu scopul de a proteja Ambasada Statelor Unite de la Bagdad si pe cetatenii americani care se afla in incinta acesteia, relateaza AFP.

Departamentul de Stat a anuntat duminica, fara sa precizeze numarul, trimiterea unor trupe suplimentare in domeniul securitatii pentru a proteja aceasta ambasada in contextul "instabilitatii si violentei" din tara. Acesta a anuntat totodata transferarea anumitor angajati catre alte instalatii.
 
"Incepand de la 15 iunie, 275 de militari au inceput sa fie mobilizati in Irak cu scopul de a consolida securitatea angajatilor americani si Ambasadei Statelor Unite", a anuntat Barack Obama intr-un mesaj transmis presedintilor Camerei Reprezentantilor si Senatului.
 
"Aceasta forta este mobilizata pentru a proteja cetateni americani si cladiri americane daca va fi necesar si este echipata de lupta", precizeaza presedintele, care adauga ca ea va ramane in Irak "pana cand situatia in domeniul securitatii nu-i va mai justifica prezenta".
 
Dupa o ofensiva fulgeratoare, saptamana trecuta, in cursul careia au preluat controlul asupra celui de-al doilea cel mai important oras din Irak, Mosul, jihadisti din cadrul gruparii sunnite teroriste Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL) au preluat luni controlul asupra unui oras strategic din nord-vestul tarii.
 
Barack Obama urma sa participe luni seara la o sedinta a Consiliului pentru Securitate Nationala (NSC), pentru a examina diferitele optiuni pe care le are - intre care si recurgerea la atacuri aeriene - intr-o incercare de a bloca avansarea jihadistilor.

17 iunie 2014 08:10
Modifică setările cookies